از رشد دندان عقل تا ضرورت کشیدن آن؛ علائم رشد دندان عقل
از رشد دندان عقل تا ضرورت کشیدن آن؛ علائم رشد دندان عقل
دندان عقل که از زمان پیدایش آن دردسرهای همراه آن آغاز میشود. هرچند برای عدهای از افراد رشد دندان عقل بدون مشکل است، با این حال اواخر نوجوانی و اوایل بیست سالگی زمان رشد این دندان است و اگر دچار انحراف شوند احتمال دارد که نیاز به کشیدن داشته باشند. با این حال سوالی که برای اکثر ما وجود دارد این است که حکمت دندان عقل چیست و چرا پس از رشد نیاز به کشیدن و جراحی دارد؟
دلیل رشد دندان عقل چیست؟
شرایط زندگی و تغذیه انسان اولیه بسیار متفاوت از انسان امروزی بوده است. با توجه به نحوه شکار و تهیه غذا بسیاری از آنها ناچار به استفاده از دندانهای آسیاب قوی خود بودند تا قادر به استفاده از خوراکیهای سفت و محکم داشته باشند.
انسانهای اولیه برای بقا و زندگی نیاز به دندانهای عقل خود داشتند و البته فک بزرگ و پهن آنها باعث رشد راحتتر این دندانها بود.
حال با توجه به تغییر رژیم غذایی انسان امروزی و سایر عوامل، دیگر فضای کافی برای رشد دندان عقل در دهان وجود ندارد و به همین خاطر است که پس از رشد نیاز به جراحی و یا کشیدن خواهد داشت.
علائم رویش دندان عقل در دهان
این دندانها انتهاییترین دندانهای آسیاب هستند که در فک بالا و پایین رشد میکنند. اغلب به صورت ناهماهنگ و کج هستند و رویش آنها با مشکلات متعددی همراه است.
از شایعترین نشانههای رشد، دردی است که در پشت دهان احساس میکنید و به مرور بیشتر میشود. اگر فک شما کوچک باشد، ممکن است رشد دندان عقل باعث ایجاد فشار به اعصاب، استخوان و سایر دندانهای دیگر شود.
علاوه بر درد، متورم شدن لثه و حساسیت بیشتر در محل رشد دیده میشود. رشد باکتریها نیز ممکن است باعث ایجاد عفونت دندان شود.
رشد دندان عقل نهفته نیز این مشکلات را به همراه خواهد داشت، به همین دلیل نیاز است به بهترین دندانپزشک در اصفهان مراجعه کنید. معمولا با مشاهده علائم درد و تورم در ناحیه رشد دندان نیاز به مراجعه به متخصص و جراح دندانپزشک دارید تا در صورت نیاز با کشیدن دندان عقل به سلامت دهان و دندانهای خود کمک کنید.
چه مواقعی نیاز به کشیدن دندان عقل وجود دارد؟
نیاز به جراحی و کشیدن دندان به نظر دندانپزشک بستگی دارد. پس از بررسی موقعیت دندان و عکسبرداری از آن ممکن است نیاز به کشیدن دندان باشد. جراحی دندان عقل نهفته کمی سختتر از دندانهایی است که رشد کردهاند.
در شرایطی که ریشه دندان عقل در لثه و استخوان فک باشد، احتمالا نیاز به جراحی و شکافتن لثه خواهد بود.
در صورتی که علائم زیر وجود داشته باشد احتمالا بهترین دندانپزشک در اصفهان توصیه به کشیدن دندان عقل میکند. هر چند جراحی و کشیدن دندان به نظر پزشک و شرایط دندان شما بستگی دارد:
- تورم و درد در اثر رشد دندان عقل
- عدم فضای کافی در دهان برای رشد دندان
- آسیب زدن به دیگر دندانها در اثر رشد دندان عقل
- رشد ناقص دندان و ایجاد پوسیدگی
- ایجاد عفونت و التهاب دندان
فرایند کشیدن دندان عقل چگونه است؟
متخصص و جراح دندانپزشک برای کشیدن دندان ابتدا از بی حسی موضعی استفاده میکند و در نواحی مشخصی در اطراف دندان داروی بی حسی را تزریق میکند. در صورتی که اضطراب و استرس زیادی در برای جراحی دندان عقل داشته باشید با توجه به نظر پزشک نیاز به مصرف قرصهایی مثل والیوم و دیازپام خواهید داشت.
در صورتی که نیاز به جراحی و شکافتن لثه باشد، متخصص و جراح دندانپزشک برای این کار اقدام میکند. پس از آن نیاز است توصیههای مراقبتی را جدی بگیرید تا سریعتر بهبود یابید.
نکات مراقبتی پس از کشیدن دندان عقل
شرایط بهبودی پس از کشیدن دندان عقل به فرایند جراحی بستگی دارد. با این حال اگر نکات زیر را رعایت کنید میتوانید سریعتر بهبود پیدا کنید:
خونریزی محل جراحی
معمولا خونریزی دندان چندین ساعت پس از جراحی ادامه دارد. به همین منظور لازم است که گاز پانسمان را هر چند ساعت یکبار تعویض کنید و محکم آن را گاز بگیرید تا خونریزی قطع شود.
در صورتی که خونریزی دندان پس از ۲۴ ساعت قطع نشد، بهتر است که با دندانپزشک مورد نظر خود صحبت کنید تا در صورت نیاز از روش دیگری برای کاهش و قطع خونریزی استفاده کند.
معمولا یک دندانپزشک در اصفهان به شما توصیه میکند که تا ۲۴ ساعت ابتدایی پس از جراحی دندان از شستشوی دهان و یا تخلیه آب دهان خودداری کنید.
از مصرف نوشیدنیهای داغ خودداری کنید تا از شدت خونریزی کاسته شود.
متورم شدن صورت
متورم شدن صورت پس از جراحی طبیعی است. با این حال بهتر است برای کاهش آن از کمپرس سرد استفاده کنید و اجازه دهید تا حداقل ۱۰ دقیقه روی صورت شما باقی بماند. بهتر است پس از یک استراحت ۲۰ دقیقهای این کار را مجددا تکرار کنید.
مصرف مسکن
معمولا برای کاهش درد پس از جراحی دندان عقل استامینوفن یا ایبوپروفن تجویز میشود، در صورتی که به مسکنهای قویتری نیاز داشته باشید، پزشک برای شما تجویز میکند.
نیاز به مصرف آنتی بیوتیک
گاهی ممکن است که متخصص و جراح دندانپزشک به شما توصیه کند که قبل از کشیدن دندان آنتی بیوتیک مصرف کنید تا عفونتهای احتمالی برطرف شود. قطع مصرف نیز به نظر دندانپزشک بستگی دارد.
اهمیت شستشوی دهان
پس از ۲۴ ساعت میتوانید دهان خود را بشویید. بهتر است از آب گرم به همراه کمی نمک استفاده کنید. زمان مناسب برای این کار قبل از صرف غذا و خوابیدن است.
با توجه به شرایط جراحی دندان عقل ممکن است که بهبودی کمی زمان بر باشد. هرچند معمولا در همان هفته اول بهبود مییابید با این حال اگر شرایط بهبودی شما به طول انجامید بهتر است که با دندانپزشک و جراح دندان عقل خود مشورت کنید.
عوارض کشیدن دندان عقل
برخی از مواردی که ممکن است پس از جراحی و کشیدن دندان عقل شاهد آن باشید، موارد زیر است:
- متورم شدن ناحیه دندان
- متورم شدن فک و احساس درد هنگام تکان دادن آن
- ایجاد حفره خشک که لخته روی دندان ایجاد نمیشود
- اختلال نادر خواب رفتگی یا پارستزی عصب دندان
سخن آخر
امکان جلوگیری از رشد کامل دندان عقل وجود ندارد. با این حال زمانی که دندان عقل نهفته باشد و یا ریشه آن کج باشد احساس درد بیشتر است. نهفتگی دندان عقل باعث رشد نامناسب آن در دهان و آسیب دیدن دندانهای دیگر میشود. بهتر است هر شش ماه یک بار به یک دندانپزشک خوب در اصفهان مراجعه کنید تا پس از معاینه از توصیههای او برای پیشگیری از مشکلات دهان و دندان استفاده کنید.
همچنین در صورتی که نیاز به جراحی و کشیدن دندان عقل باشد میتوانید برای این کار اقدام نمایید و با توجه به توصیههای او روند بهبود را طی کنید.
نویسنده: دکتر حمیدرضا بیات