آزمایش PCR چیست؟ (روش تست و مراحل آن)
آزمایش PCR چیست؟ (روش تست و مراحل آن)
شیوع ویروس کرونا باعث شد تا بسیاری از مردم جهان درگیر آن شوند. هرچند مدتی است از آغاز شیوع ویروس جدید میگذرد، با این حال با تمام تحقیقات و آزمایشات انجام شده برای تشخیص داروی آن، همچنان بسیاری از کشورها با آمار بالای مبتلایان خود دست و پنجه نرم میکنند. ظهور کرونا، سرآغاز بسیاری از چالشهای جدید در جهان شد. به همین دلیل آزمایش PCR کرونا به عنوان یک روش برای تشخیص بیماری توانست به پزشکان و دانشمندان کمک کند.
از روشهایی که به تشخیص ویروس کرونا کمک میکند، انجام آزمایشهای PCR، آزمایش خون و آزمایش آنتی بادی کرونا است. با این وجود اگر احساس میکنید که به ویروس کرونا مبتلا شدهاید، بهتر است به یک آزمایشگاه معتبر مراجعه کرده و بنا به تشخیص پزشک برای آزمایش PCR و یا تستهای دیگر آماده شوید.
با این حال قبل از هر چیز بیایید تا بار دیگر علائم ویروس کرونا را مرور کنیم.
علائم اولیه ویروس کرونا چیست؟
شما بدون وجود نشانهها و علائم نیازی به آزمایش PCR کرونا ندارید. پس بهتر است ابتدا مطمئن شوید که به این بیماری مبتلا شدهاید و پس از آن تست بدهید.
- تب
- سرفههای خشک و متناوب
- خستگی
- آبریزش و گرفتگی بینی
- اسهال
- احساس درد در قفسه سینه
مواردی که عنوان شد از رایجترین علائم ویروس کرونا میباشد. هرچند به مرور گزارشهای مختلفی از افراد مبتلا با علائم دیگر دریافت شد. این افراد حس بویایی و چشایی خود را از دست داده بودند. به همین دلیل اگر این نشانهها را به مدت چند روز در وجود خود یا اطرافیانتان مشاهده کردید، بهتر است با یک پزشک متخصص در تماس باشید.
اگر بیماری خاصی مثل دیابت دارید، باردار هستید و یا این علائم را به میزان شدید مشاهده کردید، با یک آزمایشگاه و یا یک دکتر متخصص بیماریهای عفونی تماس بگیرید تا قبل از تست تشخیص کرونا PCR، راهنماییهای لازم را به شما اعلام کنند. این کار بهتر از مراجعه خودسرانه به اورژانس و یا بیمارستان است.
روش تست تشخیص کرونا چگونه است؟
پس از مراجعه به درمانگاه یا آزمایشگاه مورد نظر، مسئول آزمایشگاه که مجهز به لباسهای ایمنی است برای نمونه برداری از بزاق دهان و یا مایعات بینی در عمق و از بخش انتهایی حلق اقدام میکند. این کار به کمک استفاده از سواب انجام میشود. احتمالا افرادی را در حال انجام تست تشخیص کرونا مشاهده کردهاید. ابتدا ممکن است کمی اذیت شوید، با این حال نمونه برداری بیش از چند ثانیه طول نمیکشد.
انواع تستهایی که انجام میشود شامل این موارد است:
- آزمایش PCR
- آزمایش آنتی بادی (سرولوژی)
البته آزمایش خون کرونا و آزمایش آنتی ژن نیز انجام میگیرد. با این حال دقت این تستها از روشهای قبلی کمتر است. در حال حاضر بهترین نوع تست که میتواند به تشخیص کرونا کمک کند، تست PCR است.
شیوع ویروس کرونا چنان زیاد است که به یک بیماری همه گیر تبدیل شده است. به همین دلیل رعایت نکاتی مثل ماسک زدن و رعایت فاصله اجتماعی اهمیت دارد. از این رو سعی کنید به نکات ایمنی توجه داشته باشید.
بیشتر بخوانید: پندمیک یا همه گیری چیست؟
آزمایش PCR کرونا چگونه انجام میگیرد؟
اگر میخواهید بدانید که تست PCR کرونا کجا انجام میشود، بهتر است که با آزمایشگاه و درمانگاههایی که این نوع آزمایش را انجام میدهند، تماس بگیرید. پس از دریافت نوبت، مراحل زیر برای گرفتن نمونه برداری صورت میگیرد:
- با تشخیص پزشک تست کووید-۱۹ برای شما تجویز میشود.
- مسئول آزمایشگاه از سواب را در حفرههای بینی شما فرو میکند. طی ۱۵ ثانیه این سواب در بینی شما حرکت داده میشود. البته ممکن است نمونه برداری از ته حلق انجام شود.
- نمونه دریافت شده در ظرف مخصوص قرار میگیرد تا به بخش بررسی ارسال شود.
- ظروف حاوی نمونه در دمای مشخص نگهداری میشوند. دلیل اصلی این است که ویروس در مدت زمان مشخصی زنده بماند.
- در نهایت با استفاده از روشهای خاص، نتیجه تست طی یک ساعت تا چند روز پس از آزمایش مشخص میشود.
سوالی که درباره این تست وجود دارد این است که آیا کسانی که قبلا به کرونا مبتلا شدهاند، با این آزمایش مشخص میشود؟ با این حال پاسخ این است که خیر. تست PCR کرونا تنها مشخص میکند که در زمان انجام آزمایش به ویروس مبتلا بودهاید و یا خیر.
آیا عوامل مختلف روی دقت آزمایش PCR تاثیر میگذارند؟
بهترین روش برای تشخیص کرونا، انجام تست PCR است. با این حال توجه داشته باشید که حتی در این آزمایش تمام نتایج قطعی و ۱۰۰% نیست. به این معنی که حتی در این آزمایش هم احتمال خطا وجود دارد. مهمترین عواملی که میتوانند بر روی نتیجه نهایی تاثیر داشته باشند، شامل موارد زیر هستند:
- این احتمال وجود دارد که در زمان نمونه برداری، ویروس از مخاط بینی و یا بزاق دهان جمع آوری نشده باشد.
- احتمال آلوده شدن گوش پاک کن و یا سواب حین نمونه برداری و انجام آنالیز وجود دارد.
- اگر نمونه در دمای مناسب نگهداری نشود، احتمال خطا در نتیجه نهایی افزایش مییابد.
- چنانچه مواد شیمیایی در حین آنالیز به خوبی عمل نکنند، استخراج DNA ویروس به سختی ممکن خواهد بود.
جواب مثبت آزمایش PCR کرونا
اگر نتیجه آزمایش کووید-۱۹ شما مثبت باشد، به این معنی است که با احتمال زیاد به ویروس کرونا مبتلا هستید. اگر علائم ویروس کرونا در شما تشدید شده یعنی به سختی نفس میکشید، یا پوست صورت و لبهای شما کبود شده است، نیاز است که به سرعت از یک متخصص ریه کمک بگیرید.
پس از دریافت نتیجه مثبت آزمایش، بهتر است این اقدامات را رعایت کنید تا شرایط شما بهبود یابد:
- در یک اتاق از منزل خود را قرنطینه کنید.
- با دیگر اعضای خانواده در تماس نباشید.
- بهتر است ظروف غذا و وسایل استحمام شما مجزا باشد.
- دستهایتان را به صورت کامل و چند بار در روز بشویید.
- هنگام عطسه و سرفه از دستمال استفاده کنید. سپس دستمالها را در یک پلاستیک بیندازید.
- بهتر است وسایل خانه را به شکل مرتب ضد عفونی و استریل کنید.
- استراحت کنید و از فعالیتهای شدید بپرهیزید.
- آب به اندازه کافی بنوشید.
بهتر است برای طی کردن دوره درمان با یک پزشک متخصص بیماریهای عفونی در تماس باشید. اگر جواب آزمایش کرونای شما منفی بود، باز هم توصیه میشود که فاصله اجتماعی را با دیگران حفظ کنید.
آیا افرادی که بهبود یافتهاند، باید مجددا تست PCR را انجام دهند؟
این احتمال وجود دارد که حتی پس از بهبود و به تشخیص پزشک عفونی، نیاز به انجام تست داشته باشید تا بررسی شود که عفونت هنوز در بدن شما وجود دارد یا خیر. هرچند معمولا پس از طی کردن دوران قرنطینه تحت نظر پزشک، نیازی به انجام آزمایش نخواهید داشت.
پس از بهبود بهتر است آزمایش آنتی بادی کرونا را انجام دهید. نتیجه این آزمایش در تحقیقات دانشمندان و محققانی که در تلاش هستند تا هر چه سریعتر دارو یا واکسن این ویروس را شناسایی کنند، بسیار موثر خواهد بود.
هنوز نتایج قطعی درباره اینکه پس از درمان، آنتی بادیها از ابتلای مجدد جلوگیری میکنند و یا خیر وجود ندارد. به همین دلیل لازم است که افرادی که به ویروس کووید-۱۹ مبتلا شده و بهبود یافتهاند، مجددا مورد آزمایش آنتی بادی کرونا قرار بگیرند.
سخن آخر
همه گیری ویروس کرونا باعث شده است تا بسیاری از مردم نه تنها در ایران بلکه در جهان به آن مبتلا شوند. با این حال به کمک روشهای پیشگیری مثل رعایت فاصله اجتماعی و رعایت بهداشت به جلوگیری از انتشار آن کمک میکند.
در حال حاضر آزمایش PCR یکی از روشهایی است که با احتمال زیاد وجود عفونت و ویروس را در بدن فرد مبتلا تشخیص میدهد. برای انجام تست و تشخیص کرونا، پس از تشخیص پزشک بیماریهای عفونی و انجام آزمایش، نتیجه طی چند ساعت و یا چند روز بعد مشخص میشود.
در هر صورت بهتر است برای کاهش پیشرفت بیماری کووید-۱۹ و جلوگیری از ابتلا، به توصیههایی که پزشکان متخصص و دانشمندان میگویند، توجه داشته باشید.