ارتودنسی پیشگیری چیست و چرا اهمیت دارد؟
عوامل ژنتیکی و محیطی هر دو در ایجاد مشکلات دهان و دندان تاثیرگذار هستند. اگرچه ژنتیک نقش اصلی در رشد دندان و عضلات صورت ایفا میکند، اما کنترل برخی عوامل محیطی نیز میتواند به پیشگیری یا کاهش برخی از مشکلات مربوط به دهان و دندان کمک کند. یکی از راههای کنترل این عوامل ژنتیکی یا محیطی استفاده از روش ارتودنسی پیشگیری است. انجام این روش برای کودکان باعث میشود آنها در بزرگسالی دچار مشکلات دهان و دندان نشوند. در ادامه بیشتر شما را با ارتودنسی پیشگیری و اهمیت آن آشنا میکنیم.
والدین از کجا تشخیص دهند که کودکشان به ارتودنسی پیشگیری نیاز دارد؟
انجمن ارتودنتیستهای استرالیا توصیه میکند که کودکان باید در سن ۸ سالگی معاینات مربوط به ارتودنسی پیشگیری را انجام دهند. این گونه معاینات باعث میشود چنانچه دندانهای کودکان نیاز به ارتودنسی داشته باشد دندانپزشک مربوطه متوجه این موضوع شده و قبل از اینکه مشکل حادی برای دندانهای کودک در سنین بالاتر بوجود بیاید اقدامات درمانی لازم را انجام دهد.
والدین باید در نظر داشته باشند حتی اگر احتمال میدهند که کودک خود نیاز به معاینات مربوط به ارتودنسی پیشگری نداشته باشد قبل از رسیدن به سن ۸ سالگی کودک خود را به نزد یک متخصص ارتودنسی برده تا از وضعیت دندانهای کودک خود آگاهی پیدا کنند، چرا که بعضی از مشکلات مربوط به دندانها، نهفته و پنهان بوده که والدین از آنها آگاه نیستند و جزء توسط دندانپزشک ارتودنسی قابل تشخیص نمیباشد. ارتودنسی پیشگیری میتواند از وارد شدن آسیب به دندانهای جلویی و یا لثه جلوگیری کرده و از سایش زودرس دندانها جلوگیری کند.
در زیر چند مورد از مشکلاتی که والدین پس از مشاهده آنها در کودک خود باید او را به نزد یک متخصص ارتودنسی ببرند آورده شده است:
- بیرون زدگی دندانهای جلویی فک بالا
- عدم قرار گرفتن درست دندانها روی هم
- وضعیت نامتقارن فک پایین
- درد دندان هنگام جویدن غذا
- تغییر جهت فک کودک به هنگام جویدن غذا
- مکیدن انگشت شست در کودکان بزرگتر از ۵ سال
حفظ دندانهای شیری از طریق انجام ارتودنسی پیشگیری
دندانهای شیری به عنوان نگهدارنده فضا برای دندانهای دائمیعمل میکنند. از دست دادن زود هنگام دندان شیری ممکن است به دندانهای مجاور اجازه دهد تا به فضای خالی مربوط به دندانهای دائمی تجاوز کنند و فضای مورد نیاز برای رویش دندانهای دائمی را تصرف کنند. مراقبت از دندانهای شیری برای جلوگیری از این مشکل امری ضروری است. یکی از راههای انجام این مراقبتها استفاده از روش ارتودنسی پیشگیری است.
با مراجعه به یک متخصص ارتودنسی میتوان فهمید که آیا وضعیت دندانهای شیری مناسب هستند یا نیاز به اقدامات درمانی پیشگیرانه دارند. این تصمیم به سن کودک، موقعیت دندانهای دائمی و الگوی رشد کلی صورت او بستگی دارد که معمولا متخصصین ارتودنسی در هر مرحله از رشد یا سن کودک اقدامات درمانی مناسب برای او در نظر میگیرند. این اقدامات بیشتر میتواند شامل استفاده از روکش دندانهای شیری، ارتودنسی دندانهای فک بالا یا پایین، پرکردن دندانها یا عصب کشی برای افزایش سطح ماندگاری آنها باشد.
اقدامات درمانی متخصصین برای کودکانی که نیاز به ارتودنسی پیشگیری دارند شامل انجام چه مواردی است؟
متخصص ارتودنسی معمولا اقدامات درمانی را با انجام یکسری ارزیابیها و معاینات پیرامون صورت، فک، دهان و دندانهای کودک شما شروع میکند، این ممکن است شامل تصویر برداری اشعه ایکس برای ارزیابی رشد ساختار صورت و دندانهای دائمی باشد. آنها سپس با توجه به سن، میزان رشد کودک به طراحی روند درمان پیشگیرانه میپردازند. این روند درمان پیشگیرانه همان طور که گفته شد میتواند شامل جراحیهایی نظیر عصبکشی و پرکردن دندانهای شیری، ارتودنسی دندانها، قراردادن فاصله گذار به منظور حفظ حریم دندانهای شیری و عدم تجاوز به فضای خالی دندانهای دائمی باشد.
رشد دندانهای کودک یک فرآیند پویا است. یک متخصص ارتودنسی آموزش، تجربه و دانش تخصصی را دارد تا به طور دقیق مشکلات دهان و دندان کودکان را تشخیص دهد. دانش تخصصی و تجربه بالینی این متخصصین به آنها اجازه میدهد تا مشاورههای جامع به والدین ارائه دهند و زمان ایده آل برای درمان بیماریهای دهان و دندان کودکان را برای والدین تعیین کنند.
سخن پایانی: ارتودنسی پیشگیری یکی از روشهای درمانی مخصوص کودکان است که باعث میشود مشکلات مربوط به دهان و دندان آنها در سنین پایین مشخص شود و والدین با آگاهی، از همان دوران کودکی اقدام به درمان مشکلات دهان و دندان او کنند. والدین باید با شروع سن ۸ سالگی کودک خود، او را به نزد متخصص ارتودنسی جهت انجام اینگونه معاینات ببرند و انجام درمانهای مربوطه ببرند.