ازدواج ،خوشنودی یا عدم خوشنودی
عرض سلام و ادب دارم خدمت شما مخاطبین عزیز و بزرگوار. ریحانه شجاعی هستم، دکترای مشاوره خانواده و مدیر و مؤسس مرکز مشاوره آوای امید. در واقع در حوزه آموزش پیش از ازدواج، تعارضات زناشویی و مشاوره طلاق و مشاوره خیانت به ارائه خدمات روانشناختی و مشاوره به زوجین میپردازم.
عضو سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران، عضو انجمن هیجانمدار ایران، هیئت علمی دانشگاه و مدرس رسمی آموزش ازدواج. در فعالیتها و رزومه خودم همچنین به عنوان مشاور و مدرس آموزش خانواده در آموزش و پرورش، به عنوان مشاور بنیاد شهید خمینی شهر و به عنوان مشاور و مدرس آموزش خانواده در فرهنگسراهای سازمان فرهنگی و تفریحی شهرداری اصفهان و همین طور مشاور پالایشگاه نفت اصفهان فعالیت دارم.
چه خدماتی در مرکز مشاوره آوای امید ارائه میدهید؟
مرکز مشاوره آوای امید با کادری مجرب و فرهیخته در حوزه های مشاوره خانواده و ازدواج، تعارضات زناشویی، مشاوره طلاق و خیانت، همین طور مشاوره کودک و نوجوان و مشاوره تحصیلی و شغلی، همین طور مشاوره سالمندان و ارائه فعالیتهای مربوط به روانسنجی، انجام تستهای مربوط به شخصیت، اختلالات یادگیری، تستهای مربوط به ازدواج و همین طور مشاورههای بالینی و خدمات آموزشی به صورت حضوری و آنلاین به هموطنان عزیزمون در داخل ایران و خارج از کشور به ارائه خدمات مشاوره و روانشناسی میپردازه.
لطفاً در مورد کارکرد ازدواج توضیح دهید.
ازدواج یک پیوند مقدس و ارزشمنده و در واقع یک انتخاب ارادی و آگاهانه ست. اگر فرد در این مسیر بر اساس عقلانیت مسیری رو انتخاب بکنه و در این حوزه به اون بلوغ روانی برسه میتونه یک انتخاب آگاهانه داشته باشه و نیازهای روحی-روانی و جسمی و جنسی اون در سایه ازدواج تأمین بشه و در این راستا فرد به رشد و تعالی میرسه. اما اگر این انتخاب بر اساس عقلانیت نباشه و صرفاً بر اساس هیجان باشه ممکنه نقطه عطفی باشه برای عدم رضایتمندی فرد در زندگی.
ازدواج سنتی یا مدرن؛ کدام مناسبتر است؟
من فکر میکنم در ابتدا باید تعریفی از ازدواج سنتی و مدرن داشته باشیم. بسیاری از جوانها فکر میکنن که ازدواج مدرن یعنی این که خودمون انتخاب بکنیم و والدین در اون نقشی نداشته باشن و البته فکر میکنن ازدواج سنتی اینه که والدین در اون نقش داشته باشند. اما ما میتونیم بگیم ترکیبی از این دو برای ازدواج مهمه. این که ما چه خودمون انتخاب بکنیم یا این که والدین فردی رو معرفی بکنن مبحث شناخت یکدیگر با توجه به بافت فرهنگی خانوادهها حائظ اهمیته. اگر این ازدواج آگاهانه و مبتنی بر شناخت باشه میتونه یک ترکیب خیلی قشنگ و عاقلانهای رو پیرامون ازدواج شکل بده.
به نظر شما موضوع تعارضات زوجین چیست؟
منشأ تعارضات زوجین میتونه ناشی از تفاوت در سبکهای هیجانی و شناختی زوجین، همین طور تفاوت در نوع دیدگاه اونها به زندگی و مباحث روانشناختی و حتی فیزیولوژیکی اونها باشه.
اما در هر حال تعارض بین زوجین به عنوان یک امر اجتنابناپذیره و میتونه موضوعاتی مثل مسائل تربیتی، امور مالی، دخل و خرج زندگی، شغل، چگونگی ارتباط با خانوادهها و مباحثی از این قبیل رو در بر بگیره.
موضوع تعارض بین زوجین باز هم میگم یک مسئله اجتنابناپذیره.اون چیزی که مهمه اینه که زوجین باید بتوانند مهارتهای حل تعارض و حل مسئله رو در زندگی خودشون یاد بگیرن و با توجه به اونها بتونن مسائل زندگی شون رو حل کنن.
آیا تعارضات زوجین به واسطه میانجیگری خانواده و نزدیکان حل میشود؟
شاید بتونیم بگیم که در گذشته دور نقش خانوادهها برای کمک به زوجین و حل مسائل و مشکلات اونها و همین مبحث میانجیگری کارایی بیشتری داشت اما با توجه به تغییر در نیازها و انتظارات و باورهای زوجین و انتظاراتی که از زندگی دارن، میتونیم بگیم که نقش اونها کمرنگتر شده و در واقع ممکنه نظرات و پیشنهادات اونها جنبه تخصصی نداشته باشه و همین مسئله باعث یک سوگیری در زندگی زوجین بشه و ممکنه تعارضات شون رو حتی بیشتر بکنه.
در واقع مقولهای به اسم دخالت خانوادهها شکل بگیره، مرزهای خانوادهها و جوانهای اونها در هم تنیده بشه و از حالت مرز سالم دربیاد. لذا بهتره که برای حل مسائل و مشکلات زوجین به متخصصین مراجعه بکنن تا مسائل شون به صورت علمی و تخصصی حل بشه.
چرا بیشتر ازدواجها به سمت طلاق کشیده میشود؟
در پاسخ به این سوال باید بگیم که اول از همه باید یک انتخاب آگاهانه صورت بگیره. در گام بعد زوجین زندگی خودشون رو با عشق شروع میکنن اما اگر از این عشق مراقبت نکنن و روند زندگی اونها توهین، تحقیر، انتقاد و کارشکنی باشه میتونه این روند منجر به تصمیمی بشه که ممکنه کارشناسی شده نباشه و زوجین تصمیم به جدایی و طلاق بگیرن.
چه چیزی موجب شکلگیری خیانت در رابطه زوجین میشود؟
میتونیم بگیم که زمانی که زوجین عشق را در جایی غیر از چارچوب روابط زوجین جستجو بکنن و در واقع در زندگی خودشون مسائل و مشکلات حل نشدهای باقی بمونه که شروع کنن برای حل اونها به درد و دل کردن با یک فرد غریبه بپردازن، نهایتاً این درد و دل کردن منجر میشه که مرز زندگی سالم شون بشکنه و فکر بکنن که میتونن با فرد دیگر صمیمیت، گرمی و عشق رو تجربه بکنن و این بدترین روشی که میتونه در رابطه با زوجه خودش تصمیم بگیره.
آیا کسانی که با موضوع خیانت مراجعه میکنند به درمان کامل میرسند؟
درمان خیانت یک موضوع بسیار پیچیده ست به دلیل این که زوجین، شخصیت اونها، نوع خیانت شون و نگاهشون به خیانت متفاوته. و همچنین پروتکلهای درمان خیانت به گونههای متفاوت هست. ما میتونیم بگیم که نمیتونیم یک پاسخ بله و خیری به این سوال بدیم و عوامل متعددی در درمان این خیانت میتونن دخیل باشند.
فضای مجازی چه تأثیری در رابطه زوجین میتواند داشته باشد؟
فضای مجازی یک چاقوی دولبه تیزه و هر فردی باید استفاده درست از اون رو بدونه. قطعاً زندگی زوجین هم از این قاعده مستثنا نیست. اگر زوجین کیفیت و کمیت استفاده درست و صحیح از این فضای مجازی رو ندونن میتونه بر رابطه صمیمیت اونها و بر رابطه زوجی شون تأثیر منفی داشته باشه و در واقع انتظارات و باورهای غیرواقعبینانه در ذهن اونها شکل بگیره و رابطه اونها رو به سمت تخریب ببره.
به عنوان یک متخصص در حوزه خانواده چه توصیه هایی به زوجین دارید؟
اول از همه میخوام بگم یک انتخاب آگاهانه و بعد یک زندگی عاشقانه رو شروع بکنن و البته در زندگی عاشقانه عشق به صورت یک مقوله آماده و کامل در اختیار زوجین قرار نمیگیره. زندگی خوب احتیاج به ساختن داره. برای حفظ زندگی تون، برای غنیتر کردن اون، مهارتهای زندگی زوجی رو یاد بگیرید تا بتونید عشق رو در زندگی خودتون جاری و ساری کنید.