بحران چهل سالگی و چالشهای آن
پس از پشت سر گذاشتن ۳۵ سالگی و قرار گرفتن در سرازیری چهل سالگی تغییراتی را با خود به همراه دارد که بسیاری از ما آن را به عنوان بحران چهل سالگی میشناسیم. زمانی که خلق و خو، رفتار و احساساتی به سراغمان میآید که قبلا سابقه نداشته است. حس بیقراری، ناامیدی و تعجیل در کارها از مواردی است که ممکن است در وجود هر یک از ما ظاهر شود.
از ۳۵ سالگی تا ۵۵ سالگی، علائم بحران چهل سالگی آغاز میشود. ممکن است در این دوران احساس کنید که نیاز به تغییرات جدید و جدیتری در زندگی خود دارید. با این حال اگر افکار و احساساتی به سراغ شما میآید که غیرطبیعی است بهتر است با یک پزشک روانشناس در این باره صحبت کنید تا به شما در حل چالشها و دغدغههایتان کمک کند.
منظور از بحران چهل سالگی چیست؟
الیوت ژاک اولین کسی بود که بحران میانسالی را مطرح کرد و پس از آن فروید و کارل یونگ نیز در این باره نظرات خود را ارائه کردند. این دوران هم شبیه به سایر مراحل طبیعی زندگی است که پس از پشت سر گذاشتن دوره جوانی وارد آن میشوید.
گاهی بحران چهل سالگی در مردان باعث افسردگی در آنها میشود، با این حال همه افراد به شکل یکسان این تغییرات را تجربه نمیکنند.
در دوره میانسالی بسیاری از افراد دستاوردها و داشتههای فعلی را با آرزوها و خواستههای جوانی مقایسه میکنند و همین مسئله میتواند باعث بروز بحرانها و چالشهای بیشتر شود.
اگرچه افرادی که در دوران جوانی در مسیر آرزوها و علایق خود حرکت کردهاند، در دوران میانسالی با بحرانهای جدی مواجه نمیشوند و پذیرش بسیاری از مسائل برای آنها آسانتر است.
به هر جهت ممکن است بحران میانسالی خفیف و یا شدید بروز کند و بر شرایط سلامتی و رفاه فردی تاثیر بگذارد. از این رو اگر علائم بحران چهل سالگی را بشناسید، راحتتر میتوانید از آن عبور کنید و یا حتی آن را به فرصت شکوفایی خود تبدیل کنید.
آیا بحران چهل سالگی در مردان و زنان علامت خاصی دارد؟
آشفتگی روحی و بروز علائم افسردگی از چالشهای بحران چهل سالگی در آقایان و در زنان است. هر چند این علائم در مردان و زنان تفاوت دارد. برخی از علائمی که آقایان با آن مواجه میشوند شامل این موارد است:
- پرخاشگری
- تحریک پذیری
- عصبانیت و از دست دادن کنترل
- ریسک پذیری بیشتر
یکی از مهمترین دلایل بروز افسردگی در بحران سن چهل سالگی برخی باورهای فرهنگی اشتباه است که در میان یک جامعه رواج دارد. عصبانیت لزوما ارتباطی به افسردگی ندارد، با این حال اگر در سن بالا مدام عصبانی میشوید، بهتر است با یک پزشک روانشناس خوب مشورت کنید تا به شما در مدیریت و کنترل خشم کمک کند.
چالشهای بحران چهل سالگی
دوران ۳۵ تا ۵۵ سالگی را میتوان از اساسیترین دورههای زندگی دانست؛ با این حال پیامدهای ورود به این بازه سنی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. با این وجود ممکن است برخی از موارد زیر را تجربه کنید:
تغییر خلق و خو
افرادی که وارد این دوره سنی میشوند، به طور ناگهانی تصمیم به اقدام تغییراتی در زندگی خود میگیرند. تغییر شغل، روابط عاطفی و محل زندگی از جمله مواردی است که ممکن است درباره آن تصمیم بگیرید. کسانی که با موج این تغییرات همراه شوند، میل بیشتری برای ایجاد تحول در زندگی خود دارند. حتی ممکن است تصمیمات عجولانه و شتابزدهای گرفته شود که قابل جبران نباشد.
به هم خوردن عادت خواب
تغییر در عادت خوابیدن مثل بی خوابی و یا میل به خواب بیشتر در دوران میانسالی بیشتر است. ممکن است این تغییرات تاثیر مستقیمی بر روی زندگی شما داشته باشد؛ از این رو بهتر است سعی در کنترل و نظم بخشیدن به آن داشته باشید.
تصمیم به انتخاب دوستان جدید
از دیگر تصمیمهای بحران چهل سالگی این است که ممکن است ترجیح دهید که به جای ادامه روابط با دوستان قدیمی خود، با افراد جوانتر طرح دوستی بریزید. برخی بر این باورند که دلیل این تصمیم فراموش کردن گذشته و روزهای از دست رفته است.
احساس ناامیدی در زندگی
یکی از علائم بحران چهل سالگی در آقایان این است که بیش از گذشته به دستاوردها و شکستهای خود در زندگی و مسائل عاطفی، مالی و اخلاقی خود مینگرند. همین باریک بینی و سخت گیری باعث هجوم احساساتی مثل یاس، ناامیدی و اندوه میشود.
تاکید بر ظاهر
یکی از راههایی که چالشها و دغدغههای بحران میانسالی را به تعویق میاندازد، توجه بیشتر به وضع ظاهری است. در بحران چهل سالگی آقایان بیشتر از قبل به لباس پوشیدن، تراشیدن ریش و سبیل و مدل موی خود توجه میکنند. بحران چهل سالگی در زنان هم با تاکید بیشتر برای رفع چین و چروک پوست و جوانسازی صورت همراه است.
ترس از آینده و ترس از مرگ
یکی از علائمی که در بحران سن چهل سالگی شایع است، ترس افراد از موضوعات مربوط به مرگ است. این مسئله در آقایان بیشتر دیده میشود و احساساتی مثل ناراحتی، اضطراب و عصبانیت را به همراه خواهد داشت.
عدم تسلط بر مباحث مالی
استرس امور مالی از بحران چهل سالگی در آقایان به شمار میآید. اغلب به دلیل تصور بی کفایتی در تامین نیازهای خانواده احساس ناخوشایندی دارند. کاهش سطح انرژی مغز باعث هجوم افکار نادرست و حس کمبود در این دوران میشود.
تغییر در سلامت بدن
افزایش سن شما به معنی افزایش سن سلولهای بدن است. از زمانی که بدن روند میانسالی و پیری را طی میکند، مشکلات جسمانی بیش از گذشته بروز میکنند. هرچند بخش عمدهای از این مسائل غیر قابل اجتناب هستند با این حال میتوان به کمک روشهایی مثل ورزش و رعایت رژیم غذایی سالم انواع بیماریهایی مثل دیابت، فشار خون، افزایش کلسترول و کاهش میل جنسی که در این سن بیشتر میشود را کنترل کرد.
کاهش استرس و موقعیتهایی که احساس ترس و اضطراب دارند، باعث میشود تا راحتتر بر این مشکلات پیروز شوید.
درمان بحران چهل سالگی و گذر از آن
به یاد داشته باشید که دوران میانسالی درست مانند دورههای دیگر زندگی است و برای تمام افراد وجود دارد. لزوما این زمان با بحران و چالشهای جدی همراه نیست. با آگاهی درباره پیامدهای آن میتوانید این بحران را به خوبی پشت سر بگذارید و آن را به فرصتی برای شکوفایی خود تبدیل کنید. برخی از راهکارهایی که به شما کمک میکند شامل این موارد است:
پرهیز از تصمیمات عجولانه
همانطور که گفتیم بحران چهل سالگی در آقایان با ریسک پذیری بیشتر همراه است. بسیاری از مردان و برخی از زنان تصمیم به تغییرات بزرگ در زندگی خود میگیرند. برخی از این انتخابها میتواند پیامدهای جدی و زیانباری به همراه داشته باشد. به همین دلیل توصیهای که وجود دارد این است که قبل از تصمیم گیری با افرادی که به آنها اعتماد دارید، مشورت کنید.
آگاهی و شناخت دوران میانسالی
آغاز دوران جدیدی از زندگی با تغییرات ذهنی و فیزیولوژیکی همراه است؛ پس مهم است که ذهن شما آمادگی پذیرش این تغییرات را داشته باشد. آگاهی و شناخت تغییراتی که در این دوران اتفاق میافتد به شما در مواجهه با آنها کمک میکند.
ابراز عشق و علاقه به همسر
از جمله پیامدهایی که بحران میانسالی به همراه دارد، نیاز به ارتباط عاطفی پرشور است. اگر فرد قادر به ابراز احساس و عشق خود در خانواده و همسر خود نداشته باشد، ممکن است در خارج از محیط خانواده به دنبال آن باشد. به منظور مدیریت این موارد لازم است که روابط عاطفی و عشقی با همسرتان را در پیش بگیرید و با برنامهها و ایدههای جدید رابطه پرشوری را در پیش بگیرید.
مراقبت از ذهن با مدیتیشن
برای جلوگیری از افکاری که ناامیدی و افسردگی را در پی دارد، بهتر است با استفاده از روشهایی مثل مراقبه و مدیتیشن به آرامش ذهنی خود کمک کنید. این کار میتواند به شکل قابل توجهی در مدیریت استرس و اضطراب شما کمک کند و رضایت از زندگی را افزایش دهد.
مدت زمان بحران چهل سالگی چقدر است؟
مدت زمانی که افراد درگیر این چالش هستند از فردی به فرد دیگر متفاوت است. با این حال به کمک درمان و بهبودی توسط پزشک روانشناس میتوانید آن را مدیریت کنید؛ در غیر اینصورت ممکن است تا چند سال با آن دست و پنجه نرم کنید.
در کنار کمک گرفتن از یک مشاوره خوب، ارتباط بیشتر با خانواده، تجدید عشق با همسر، ارتباط با دوستان و تمرینات ذهن آگاهی به شما کمک میکند تا این دوران را به خوبی پشت سر بگذارید.