حساسیتهای پاییزی (حساسیتهای تنفسی یا پوستی)
حساسیتهای پاییزی (حساسیتهای تنفسی یا پوستی)
عطسههای متناوب، آبریزش بینی و چشم، خارش و بسیاری از علائم دیگر که همه خبر از آمدن فصل پاییز میدهند. اگر شما نیز از آن دسته افرادی هستید که حساسیت فصلی را تجربه کردهاید، احتمالا میدانید که شروع پاییز چه دردسرهایی را با خود به همراه دارد. هرچند برای برخی علائم حساسیت پاییزی در دیگر فصلهای سال نیز اتفاق میافتد. با این حال اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که آغاز پاییز یعنی شروع حساسیتهای فصلی، نگران نباشید؛ چون با برخی از نکات میتوانید از پیشرفت آن جلوگیری کرده و به بهبود شرایط خود کمک کنید.
علت حساسیت فصلی پاییز چیست؟
مهمترین علت حساسیت فصلی پاییز خود شما هستید! بله درست متوجه شدید. زمانی که سیستم ایمنی بدن برخی از عناصر بی خطر را به عنوان عناصری خطرناک و مهلک برای بدن شناسایی میکند، در برابر آنها واکنش نشان میدهد. یعنی برای مبارزه با آنها مواد شیمیایی را وارد خون میکند. همین امر باعث میشود تا شما به آلرژی دچار شوید.
یکی از این اختلال ها، تب یونجه است. هنگامی که عوامل آلرژی زا شروع به فعالیت میکنند، بدن برخی افراد نسبت به آن واکنش نشان میدهد. زمان گرده افشانی گیاهان، مهمترین عاملی است که موجب بروز علائم حساسیتهای پاییزی میشود.
حالا این سوال به وجود میآید که حشرات به طور مرتب در حال گرده افشانی هستند. پس دلیل شدت حساسیت فصلی در پاییز چیست؟ گردهای که توسط حشرات جابجا میشود، سنگینتر است. پس احتمال باقی ماندن آن در مخاط و مجرای بینی بسیار کم است.
احتمالا متوجه شدهاید که در فصل زمستان این علائم کمتر مشاهده میشوند. این مسئله به دلیل کاهش گرده افشانی در این فصل است. با این حال اگر در اوقات زیادی از طول سال این شرایط را تحمل میکنید، بهتر است محیط زندگی خود را بررسی کنید و یا به دنبال عوامل دیگری در حساسیت فصلی پاییز باشید.
نشانههای حساسیت پاییزی چگونه شروع میشود؟
برخی از علائم حساسیت فصلی پاییزی در بین افراد شایع است. اگرچه ممکن است یکی از نشانهها در فردی زیاد و در فرد دیگر کم باشد.
- عطسه: در زمانهای خاصی از روز شروع به عطسه میکنید. مثلا ممکن است اوایل صبح به طور متناوب عطسه کنید. تا جایی که صدای اعتراض اطرافیان را نیز میشنوید!
- آبریزش چشم: چشمها شروع به خارش و آبریزش میکنند. در بسیاری از افراد حساسیت پاییزی چشم با سرخ شدن آنها همراه است.
- گرفتگی گوش: علاوه بر بینی، ممکن است گوشها نیز دچار گرفتگی شوند. درست مثل زمانی که در حفره گوش هوا وجود دارد.
- التهاب سینوسها: از دیگر نشانههای حساسیت پاییزی التهاب سینوسها میباشد. هرچند که گلو و کانالهای گوش نیز متورم میشوند و به حس ناخوشایند شما میافزایند.
- آبریزش بینی: درست مثل زمانی که دچار سرماخوردگی شدهاید، آبریزش بینی دارید. حتی ممکن است مجرای تنفسی شما دچار گرفتگی شود و تنفس را مشکل کند.
بیشتر بخوانید: آیا تغذیه در آبریزش بینی ناشی از آلرژی تاثیر دارد؟
هر کدام از این علائم ممکن است باعث سرفه، سردرد و تنگ شدن نفس شوند. آلرژنهای فصلی با کسانی که دچار آسم هستند، خشنتر رفتار میکنند. این احتمال وجود دارد که افراد مبتلا به آسم دچار حمله بشوند و تنفس آنها به سختی ممکن باشد.
حساسیتهای پوستی و حساسیتهای تنفسی از مواردی هستند که پس از آلرژی پاییزی به سراغ شما میآیند.
شروع حساسیت پوستی در پاییز
با شروع گرده افشانی گیاهان در فصل پاییز احتمالا علاوه بر موارد بالا، برخی از شما تغییراتی را در پوست خود مشاهده میکنید. اگزما، خشکی پوست، خارش و کهیر از متداولترین علائمی هستند که ممکن است ظاهر شوند.
اگزما معمولا در سطح پوست اتفاق میافتد، در حالی که کهیر در لایههای عمیقتر ایجاد میشود. با این حال هر دو باعث قرمزی و خارش پوست میشوند.
درمان حساسیت پوستی
بهتر است در این دوران از پوست خود مراقبت کنید.
- از شستن دستها با آب سرد برحذر باشید.
- حمام با آب گرم برای پوست بهتر جواب میدهد.
- سعی کنید پوست خود را مرطوب نگه دارید. روغن زیتون و ویتامینها میتواند در این راه به شما کمک کند.
- تا جایی که امکان دارد هنگام بروز حساسیت به آنها دست نزنید تا پوست تحریک نشود.
نشانههای حساسیتهای تنفسی
یکی دیگر از علائم حساسیتهای فصلی پاییز این است که تنفس شما دچار مشکل میشود. به خصوص اگر در این زمینه سابقه بیماری خاصی داشته باشید.
خارش شدید گلو، عطسههای پشت هم، گرفتگی یا آبریزش بینی، سرفه و تنفس مشکل، از نشانهای آلرژی پاییزی است. برای کاهش این نشانهها بهتر است این توصیهها را جدی بگیرید.
درمان حساسیت تنفسی پاییزی
- سعی کنید هنگام گرده افشانی یعنی اوایل صبح و نزدیک غروب در خانه بمانید. به مرور با سرد شدن هوا، برخی از گیاهان به خواب زمستانی میروند و شرایط بهتر خواهد شد.
- اگر ناچار هستید تا زمانهای اولیه صبح بیرون بروید، بهتر است ماسک بزنید. این کار باعث میشود تا گردهها و اسپور قارچها وارد مجرای تنفسی شما نشوند.
- در روزهایی که شرایط جوی نامناسب است. یعنی باد به همراه گرد و غبار در هوا مشاهده میشود، بهتر است درب و پنجرههای خانه را ببندید.
- در هنگام رانندگی در این هوا، پنجرههای اتومبیل را بالا بکشید و اگر امکان دارد ماسک بزنید
- وجود یک سیستم تهویه در خانه به بهتر شدن شرایط کمک میکند. همچنین میتوانید از دستگاههای بخور استفاده کنید تا میزان رطوبت منزل متعادل شود.
- بینی را با استفاده از سرمهای مناسب شستشو دهید.
- ملافههای رختخواب را حداقل یکبار در هفته بشویید.
- هر شب قبل از خوابیدن موهای خود را بشویید و حتما آنها را خشک کنید.
- از هر آن چیزی که باعث ایجاد گرده و پرز در هوا میشود، دوری کنید.
آیا برای آلرژی پاییزی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
در کنار روشهای پیشگیری، اگر احساس میکنید شرایط شما بهبود پیدا نکرده است، توصیه میشود که به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. با این حال از خود درمانی و مصرف دارو به شکل خود سر اجتناب کنید. شاید فکر کنید که مصرف برخی از داروها مثل آنتی هیستامین یا ستیریزین نیازی به تجویز پزشک ندارد. با این وجود اگر تحت نظر یک متخصص عمل کنید، او مناسبترین داروها را برای شما تجویز میکند.
با استفاده از واکسنهای ضد حساسیت، بدن شما نسبت به آلرژنها واکنش کمتری نشان میدهد و در نتیجه کمتر آزرده میشوید. هر چند با توجه به عوارض جانبی برخی از این داروها، نظر پزشک اهمیت زیادی دارد.
بهترین روشهای درمان حساسیت پاییزی چیست؟
این احتمال وجود دارد که مشکل از منزل شما باشد. ممکن است شما نه تنها در فصل پاییز، بلکه در فصل زمستان که شرایط گرده افشانی کمی بهتر شده است، باز هم نشانه های حساسیت فصلی را مشاهده کنید. این میتواند ناشی از آلرژنهای محیط داخلی منزل باشد. کپکها، موی حیوانات خانگی مثل سگ، گربه و پرندهها یا سوسک حمام نیز میتواند موجب تشدید آلرژی شما شوند.
- وسایلی که کپک دارند را تمیز کنید.
- دیوارها را بررسی کنید و زیر فرشها در نزدیکی دیوار را بررسی کنید.
- هر گونه نشتی و رطوبت را از خانه حذف کنید.
- از کاورهای ضد آلرژی برای وسایل خانه استفاده کنید.
- ملافهها، روتختی و روکش مبلها را یک بار در هفته با آب گرم بشویید.
- از سیستم تهویه مناسب استفاده کنید اما اجازه ندهید رطوبت در فضای داخلی زیاد شود.
در طول این فصل مواد غذایی مثل میوهها و سبزیجات را در برنامه غذایی خود بگنجانید و سعی کنید ویتامین C بیشتری مصرف کنید. این روشهای جایگزین میتواند برای شما مفید باشند.
سخن آخر
حساسیتهای پاییزی میتواند عذاب آور باشد. این آلرژی اغلب با حساسیتهای تنفسی یا پوستی همراه است. هرچند روشهایی مثل استفاده از داروی ضد حساسیت یا نظافت محیط زندگی میتواند به بهبود شرایط کمک کند.
در نهایت با شناسایی عواملی که موجب شروع حساسیت پاییزی شما میشوند، میتوانید روشهای درمان حساسیتهای پاییزی را نیز به کار بگیرید. با این وجود اگر شرایط شما ناخوشایند است، توصیه میشود که به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا بتوانید از راهنماییهای او بهره مند شوید.