در جراحی دندان نهفته، امکان فلج شدن صورت وجود دارد؟
به نام خدا. دکتر مهدی صادقی هستم متخصص جراحی فک، صورت و زیبایی. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و مدیر مجموعه زیبایی و ایمپلنت نقش جهان. در خدمت شما هستیم. در این مرکز تقریباً میشه گفت تمام کارهایی که مربوط به حیطه ایمپلنت و زیبایی و حتی دندانپزشکی هست انجام میشه. کارهای جراحی و کاشت ایمپلنت یا سایر جراحیها و تزریقهای زیبایی رو بنده انجام میدم.
در مورد بقیه موارد متخصصهای مربوط به اون رشته رو داریم. متخصص درمان ریشه، متخصص درمان پروتزهای دندانی، دندانپزشک زیبایی و کلیه خدمات رو در این مرکز انجام میدیم.
جراح فک و صورت چه اقداماتی انجام میدهد؟
ببینید جراحی فک و صورت به صورت کلی بخوایم تقسیمبندی کنیم شامل جراحیهایی میشه که در مطب و سرپایی انجام میشه و جراحیهایی که در اتاق عمل انجام میشه. جراحیهای اتاق عملی مثل جراحیهای رینوپلاستی یا زیبایی بینی، جراحیهای ارتوگناتی یا جراحیهای زیبایی فک و بعضی از جراحیهای شکستگی و تصادفاتی که انجام میشه.
جراحیهایی که در مطب قابل انجامه مثل جراحیهای بعضاً زیبایی پلک، جراحیهای صورت که با بیحسی میشه اون کار رو انجام داد مثل تخلیفه چربی باکار یا بوکالفت، لیفت لب، بِلفاروپلاستیهای بالا و پایین و انواع و اقسام جراحیهای ایمپلنت، جراحیهای دندانهای نهفته و از این دست. و البته هر کدوم از این جراحیهایی هم که اسم بردم اگر پیچیدگیهای خاصی داشته باشه یا برای بیمار سنگین حساب بشه اونها رو هم میشه به اتاق عمل برد.
آیا ایمپلنت درمان دائمی محسوب میشود؟
ایمپلنتهای دندانی جایگزین دندان هستند و هیچی مثل خود دندان نمیشه. همون جوری که دندون خود آدم هم دائمی نیست و اگر ازش مراقبت نکنه، ایمپلنتها به مراتب زودتر میتونن دچار مشکل بشن. البته خب شرایطی داره از جمله با این که باید مراقب ایمپلنتها باشیم، جنس ایمپلینت و مارکی که استفاده میشه خیلی در ماندگاری مهمه و از همه مهمتر اون میزان تبحر و مهارتی هست که جراح در جراحی انجام میده. مجموع این عوامل دست به دست هم میده که طول مدت یک درمان ایمپلنت رو تعیین میکنه. معمولاً گفته میشه که اگر درمان ایمپلنتی بیش از ۱۰ سال جواب داد، این درمان موفق و دائمی حساب میشه.
جراحی ارتوگناتیک چیست و چه شرایطی دارد؟
جراحی ارتوگناتیک جراحی زیبایی فک هست.
اگر دیده باشین در آشناها یا دوستان یا خودتون حتی بهش مبتلا باشید، بعضی از افراد هستند که فک بالا یا جلو یا عقب هست و همین طور فک پایین یا چونه خیلی برجسته هست و روابط دندانی شون هم روابط دندانی منظمی نیست. شرایطش اینه که اولین اقدامی که میشه این افراد باید به ارتودنتیست مراجعه کنن که فرم دندونها رو توی قوس خودش مرتب کنه که وقتی ما جراحی فک انجام میدیم و فک رو جابجا میکنیم بتونیم اینها رو روی هم بنشونیم. پس در اکثر موارد یعنی تقریباً در قریب به اتفاق موارد اینه که ارتودنسی باید قبل از جراحی انجام بشه و بعد از اون جراحی انجام بشه.
شرایط جراحی بالاخره این یک جراحی حساسی هست، ظرافتهای خاص خودش رو داره و چون تغییرات خیلی زیادی اعمال میشه بیمار هم باید همکاری داشته باشه از جمله این که باید حدود دو سه ماه از جویدن غذاهای سفت پرهیز کنن و رژیم غذایی نرم مثل پوره و سوپ و این موارد داشته باشن.
این یه مقداری برای بیمارها سخت هست اما اون هایی که این کارها رو انجام دادن به اتفاق همگی گفتن که این کار ارزشش رو داشته و بعد اون تغییراتی که ایجاد میکنه بسیار روی کیفیت زندگی و اعتماد به نفس شون مؤثر بوده.
چقدر در جراحی دندان نهفته امکان آسیب به عصب و فلج شدن صورت وجود دارد؟
بعضی موارد هست که افراد مراجعه میکنن میگن که قبلاً رفتیم یه یک دندانپزشکی مراجعه کردیم برای دندون عقل مون ایشون عکس رو دیده و گفته که ریشه دندون عقل شما روی عصب هست و اگر جراحی بشین این عصب آسیب میبینه. خب این موارد موارد کمی رو شامل میشه یعنی این نیست که هر دندون عقلی ریشهش مجاور عصب باشه. حالا اون مواردی که ریشه در مجاورت عصب هست، بعضی از گرافیهای تکمیلی مثل سیلی سیتی تجویز میشه، موقعیت دقیق مشخص میشه، بعد از اون حالا یک مهارت خاصی هم میخواد و علم خودش رو میطلبه.
وقتی انجام میدیم حتی اگر اون آسیب ببینه که در موارد خیلی کمی هست، اگر آسیب جزئی باشه، حدود سه چهار ماه برطرف میشه اما اگر آسیب به صورت قطع عصب باشه خب این دائمی خواهد بود که در کمتر از نیم درصد مواقع هست. اون چیزی که خیلی مهمه بدونید اینه که این عصب اثر حسی هست و عصب حرکتی نیست.
یعنی این که اگر فرضاً در همون درصدهای خیلی کم آسیب ببینه این نیست که صورت کج بشه یا وقتی صحبت کج باشه، حرکتش مختل بشه. به زبون ساده اگر کسی شما رو ببینه متوجه نمیشه که اون عصب آسیب دیده. فقط اینه اگر شخص مثلاً نیمه سمت راست آسیب دیده باشه، وقتی دست میذاره به صورتش تا نزدیک لبش میبینه که یه کم سنگینه. در همین حد هست اونم مواردیه که محدوده و هر چه اون شخصی که انجام میده در این کار علم و مهارت بیشتری داشته باشه احتمال این کار کمتر هست هر چند که صفر نمیشه.
جراحی رینوپلاستی چه شرایطی دارد؟
جراحی رینوپلاستی یا زیبایی بینی یه چیزی هست که به سلیقه بیمار و پزشک خیلی وابسته ست. فرضاً یک شخصی روی صورتش یک نقصی در مورد بینیش میبینه.
حتی امکان داره که هیچ مشکل ظاهری نداشته باشه اما به نظر خودش این فرم بینی به فرم صورت نمیاد. یا ممکنه بگه قوز داره یا به اصطلاح نوکش افتاده یا پهنه یا گوشتیه یا خلاصه مواردی از این دست.
باید مراجعه کنن در مورد مشکل با هم صحبت کنیم، در مورد راهحل و میزان تغییراتی که امکان داره بتونیم ایجاد کنیم با هم صحبت کنیم.
اگر در این موارد به توافق رسیدیم یعنی این که مشکل رو مشکل دونستیم و در مورد راهحلش هم به توافقی رسیدیم، اون موقع خب اقدام به جراحی میکنیم. جراحی به این صورت هست که وقتی انجام میشه معمولاً همون روز بعد از سه چهار ساعت بیمار ترخیص میشه یعنی نقاهت خاصی نداره. حدود یک هفته اسپرین که اصطلاحاً میگن گچ بینی که روی بینی قرار میگیره و بعد از اون برداشته میشه. بستگی داره به فرم اولیه بینی.
معمولاً یک تا دو ماه چسب نیاز داره و حدود شش ماه میکشه که فرم نهایی که از جراحی حاصل شده روی صورت خودش رو نشون بده. البته اگر بینی به اصطلاح گوشتی باشه این زمان تا یک سال هم ممکنه زمان ببره و نتیجه رو نشون بده. در کل جراحی نسبتاً سنگینی نیست و اون عمل هم اگر درست انجام بشه در زیبایی چهره، در اعتماد به نفس افراد خیلی مؤثره.
ویژگی دیگری که این جراحی داره معمولاً در افراد جوان انجام میشه و هر چند در افراد میانسال و مسن هم انجام بشه اما دیگه بالای ۵۰ سال دیگه وجههای نداره که بخواد انجام بشه. و از اون طرف هم تقریباً از ۱۶-۱۷ سالگی میتونه انجام بشه و زودتر چون هنوز رشد ادامه داره، زودتر از اون هم به صلاح نیست.
جراحی بلفاروپلاستی چیست و آیا میتوان سرپایی انجام داد؟
جراحی بلفاروپلاستی جراحیهای پلک هست. افرادی هستند که یا پلکشون پُف داره یا دچار افتادگی هست، که معمولاً بیشتر پلک پایین پف داره و پلک بالا بیشتر افتاده هست، هم جراحی زیبایی حساب میشه هم میتونه در بهبود عملکرد بینایی کمک کنه. این جراحی هم جراحی هست که جزء جراحیهای سرپایی محسوب میشه یعنی در مطب قابل انجامه.
اگر شخص بنا به شرایطی و بنا به دلایلی حتی ممکنه به خاطر ترس خودش اجنتاب کنه از این که بخوان در مطب انجام بدن، خب در اتاق عمل هم به مراتب راحتتر قابل انجامه و نتایجی که حاصل میشه اینه که طی جراحی پوست اضافه و اون میزان چربی اضافهای که هست حذف میشه، بخیه میشه، بخیهها بعد از معمولاً یک هفته برداشته میشه. این هم دوره نقاهت خاصی نداره فقط میشه گفت یک یا دو روز و بعد از اون فعالیت به صورت عادی ادامه خواهد داشت.
چیزی که خیلی مهمه اینه که طی حدود دو سه ماه بعد از جراحی نور مستقیم آفتاب نباید بخوره. یعنی فرضاً اگر شخص میره بیرون با یه عینک آفتابی خیلی ساده میتونه از تماس مستقیم نور آفتاب به پلکش حلوگیری کنه و این هم دوباره عوارض خاصی نداره اگر درست انجام بشه. کلاً ببینید عوارض اگر کار اشتباه انجام بشه عارضه ایجاد میشه. پس این نیست که بگیم عارضه جزء این جراحی هست.
این جراحی عارضهای که جزء خودش باشه نداره اما خب اگر اشتباه انجام بشه عوارضی خواهد داشت. ممکنه خدای نکرده به بینایی ضربه بزنه، جاش بمونه. برای همین این قضیه باید توسط کسی انجام بشه که تعداد زیادی از این موارد رو انجام داده و علم و مهارت کافی رو در این زمینه داره که اگر خوب انجام بشه این جراحی هم جزء جراحیهایی هست که تفاوت چشمگیری در چهره ایجاد میکنه.