طرح پزشک خانواده چیست، آشنایی با اهداف این طرح

 طرح پزشک خانواده چیست، آشنایی با اهداف این طرح

پزشک خانواده به عنوان پزشکی شناخته می‌شود که مستقیما با یک خانواده و افراد آن در ارتباط است. اقدامات پزشکان خانواده سلامت محور هستند، یعنی علاوه بر اقدامات درمانی مربوط به یک خانواده اقدامات مربوط به بهداشت جسمی، جنسی و روانی افراد را نیز تحت نظر قرار می‌دهند و مشاوره‌هایی در این خصوص به افراد می‌دهند.

پزشکان خانواده با صلاح دید خود می‌توانند افراد را به پزشکان متخصص ارجاع دهند تا در صورتی که نیاز به معاینات بیشتر دارند توسط آنها انجام شود. در ادامه شما را با طرح پزشک خانواده، اهداف این طرح و سه سطح مراقبتی که توسط این پزشکان ارائه داده می‌شود آشنا می‌کنیم.

 

آشنایی با پزشکان خانواده و سه سطح مراقبتی ارائه دهنده توسط آنها

پزشکی که حداقل دارای مدرک دکترای پزشکی حرفه‌ای و مجوز مربوطه نظام پزشکی باشد و از آموزشات کافی برخوردار است را پزشک خانواده می‌گویند. این پزشکان می‌توانند جمعیتی بین ۵۰۰ تا ۲۵۰۰ نفر را تحت پوشش قرار دهند و اغلب در مراکز درمانی و پایگاه‌های سلامت خانواده مستقر هستند.

هر خانواده می‌تواند با بررسی این پزشکان و با نظر سرپرست خانواده یکی از آنها را به عنوان پزشک خانواده خود در نظر گرفته و نزد او ثبت نام کند. با ثبت نام نزد آن پزشک، افراد تحت پوشش این پزشکان قرار گرفته و با تشکیل پرونده الکترونیک این قابلیت برای افراد بوجود می‌آید که اطلاعات درمانی آنها در این پرونده‌ها ذخیره می‌شود و پیگیری‌های درمانی با سهولت و سرعت بیشتری انجام می‌شود و در نهایت پزشک می‌تواند مراقبت‌های ویژه خود را شروع کند. این مراقبت‌ها عبارتند از:

سطح یک: سطح یک مراقبت‌های این پزشکان شامل مراکز و پایگاه این پزشکان و مراکز بهداشتی است که خدمات سلامتی اولیه را ارائه می‌دهند. سطح دو: سطح دوم مراقبت‌های پزشک خانواده شامل مطب‌های پزشکان متخصص و بیمارستان‌ها می‌باشد که خدمات درمانی سرپائی در اختیار بیماران قرار می‌دهند. سطح سه: سطح سوم مراقبت‌های این پزشکان شامل کلینیک و مراکز درمانی فوق تخصصی است که چنانچه مراجعان سطح اول و دوم به این گونه مراقبت‌ها احتیاج داشتند در اختیار آنها قرار داده می‌شود.

 

طرح پزشک خانواده چیست و چه اهدافی را دنبال می‌کند؟

پزشک-خانواده

از جمله وظایفی که بر عهده هر نظام می‌باشد تامین نیازهای سلامت افراد آن جامعه است. طرح پزشک خانواده طرحی است که گامی ‌اساسی در جهت تامین عدالت بهداشتی و سلامتی جامعه برداشته است و می‌تواند برای افراد بسیار موثر باشد.

این طرح که اجرای آن بر عهده وزارت بهداشت و آموزش و پرورش قرار داده شده است بدین گونه است که سرپرست هر خانواده یک پزشک را از میان پزشکانی که توسط ستاد اجرایی برنامه پزشک خانواده معرفی شده اند انتخاب و نزد وی ثبت نام می‌کند.

پس از آن افراد این خانواده می‌توانند از خدمات این طرح استفاده کنند این خدمات به طور کلی با هدف کاهش هزینه‌های درمانی و بهره‌مندی همه افراد جامعه از خدمات درمانی و بهداشتی به خانواده‌ها ارائه داده می‌شود. افرادی که تحت پوشش این طرح قرار می‌گیرند می‌توانند با مراجعه به کلینیک‌ها و مراکز درمانی از کلیه خدمات بیمه برخوردار شوند.

 

 طرح پزشک خانواده دارای چه فوایدی است؟

پزشک-خانواده

هدف از اجرای این طرح که دارای پشتوانه علمی ‌و اجرایی محکم بوده و با کمک تجارب مدیران بهداشتی گذشته و با استفاده از نظرات متخصصان و مشاوران در حوزه سلامت اجرا شده است عموما بالا بردن کیفیت خدمات رسانی درمانی به مردم می‌باشد.

تمام خانواده‌هایی که تحت طرح پزشک خانواده قرار می‌گیرند ارجاع آنها به متخصصین بالینی هدفمندتر می‌شود به گونه‌ای که ارجاع‌های بیهوده به پزشکان کاسته می‌شود که خود باعث کاهش مراجعات حضوری در کلینیک‌ها به خصوص در دوران فعلی همه گیری ویروس کرونا می‌شود.

مزیت بعدی این طرح آن است که هزینه‌های تشخیصی و میزان بستری‌ها به طور چشمگیری کاهش یافته و دریافت پول توسط پزشکان هم هدفمندتر می‌شود. از طرفی دیگر بعضی از بیمه‌ها هزینه‌های زیادی از مردم بابت ارائه خدمات درمانی به آنها می‌گرفتند که اجرای این طرح باعث شد این هزینه‌های اضافی نیز کاهش یابد یا حذف شود.

 

سخن آخر: طرح پزشک خانواده که با هدف رفع سردرگمی‌های درمانی بیماران تصویب و در بسیاری از شهرهای ایران در حال اجرا است مزیت‌های بسیاری دارد که از جمله آن می‌توان به کاهش هزینه‌های درمان، سهولت و کیفیت خدمات رسانی اشاره کرد که برای بهره مندی از این طرح سرپرستان خانواده باید به نزد یک پزشک که توسط ستاد اجرایی وزارت بهداشت به عنوان پزشک خانواده معرفی شده است ثبت نام کنند تا از مزیت‌های این طرح بهره مند شوند.

Related post

3 نظرات

  • پزشک معتمد یک خانواده را خود آن خانواده باید انتخاب کند نه وزارت بهداشت
    من و خانواده ام که سالهاست به یک متخصص رجوع می کنیم اصلا حاضر نیستیم آن پزشک را با نفری دیگر جایگزین کنیم

  • دقیقا درسته بعدم این طرح از امریکا برداشت شده. اونجا شما نمیتونی خودت پزشک متخصص انتخاب کنی یا حتی پزشکی که نتونسته معالجه کنه تغییر بدی. حتما باید با تایید پزشک خانواده باشه. حالا چرا مدام باید ما دنباله رو باشیم و از خودمون و با شرایط خودمون برنامه نداشته باشیم معلوم نیست

  • از وقتی طرح پزشک خانواده را اجرا کردن همه چیز به هم ریخته اصلأ بعداز ظهرها نیستن انگار که ما باید فقط صبح ها علائم بیماری رو نشون بدیم یا آزاد بریم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *