عفونت گوش ; علائم و تشخیص
گوش یکی از اندامهای حساس بدن است که در معرض بیماریها و مشکلات مختلفی قرار دارد. عفونت گوش یکی از بیماریهای شایع در بزرگسالان و کودکان است. این بیماری میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که در ادامه به آن اشاره میشود.
عفونت گوش چیست و چه عواملی باعث آن میشود؟
عفونت گوش که به نام اوتیت (Otitis)نیزشناخته میشود، زمانی اتفاق میافتد که یکی از لولههای منتهی به حلق متورم یا مسدود شود و باعث جمع شدن مایعات در گوش میانی شود. شما میتوانید با تمیز نگه داشتن گوش خود تا حد زیادی از این بیماری جلوگیری کنید.
علل انسداد لوله منتهی به حلق شامل موارد زیر است:
- آلرژی
- سرماخوردگی
- عفونتهای سینوسی
- سیگار کشیدن
- تغییرات فشار هوا
علائم عفونت گوش در بزرگسالان چیست؟
برخی از علائم رایج عفونت گوش در بزرگسالان شامل موارد زیر است:
- درد یا ناراحتی خفیف در داخل گوش
- احساس فشار در داخل گوش
- خارج شدن مایعات از گوش
- از دست دادن شنوایی
این علائم ممکن است در یک گوش یا هر دو گوش احساس شود.
عفونت گوش در کودکان
عفونت گوش در نوزادان و کودکان مساله ای بسیار شایع است. کودکان بیشتر در معرض این مشکل هستند زیرا گوشهای کوچک آنها به اندازه گوش بزرگسالان کارایی و توانایی خارج کردن عفونت از خود را ندارد.
علاوه بر این کودکان سیستم ایمنی ضعیفتری دارند چرا که در حال رشد هستند، درنتیجه بدن آنها به آسانی نمیتواند با عفونت مبارزه کند.
عواملی که خطر ابتلا به عفونت را در کودکان افزایش میدهد عبارتند از:
- تغییرات اقلیمی
- قرار گرفتن در معرض دود سیگار
- استفاده از پستانک
علائم عفونت گوش در کودکان و نوزادان
عفونت گوش در نوزادان و کودکان که توانایی توصیف درد خود را ندارند بسیار مشکلتر است. آنها ممکن است با کشیدن گوش یا سر و صدا با گوش خود، درد گوش را نشان دهند یا در غذا خوردن و خوابیدن مشکل داشته باشند.
والدین باید توجه داشته باشند که اگر کودکشان تب بیشتر از ۳۹ درجه سانتیگراد یا گوش درد شدید دارد باید سریعا به پزشک مراجعه کنند.
علائم این بیماری در کودکان و نوزادان میتواند شامل موارد زیر باشد:
- تب
- تخلیه گوش
- مشکل در شنیدن
- کم اشتهایی
- اختلال در خواب
- استفراغ
- اسهال
عفونت گوش چگونه درمان میشود؟
بیشترعفونتهای خفیف گوش بدون مداخله پزشکی از بین میروند. اما میتوانید از روشهای زیر در تسکین درد گوش ناشی از عفونت استفاده کنید:
- برای درمان عفونت گوش داروهای ضد درد و تب بدون نسخه مانند استامینوفن و ایبوپروفن استفاده میشود. با این حال شما هرگز نباید به کودکان خود آسپرین بدهید.
- قراردادن حوله یا پارچه گرم بر روی گوش نیز میتواند برای تسکین درد مفید باشد.
- اگر علائم بدتر شد، باید به پزشک مراجعه شود.
چگونه میتوان از عفونت گوش پیشگیری کرد؟
یکی از مهمترین دلایل ابتلا به این بیماری، سرماخوردگی است، درنتیجه با پیشگیری از سرماخوردگی در حال پیشگیری از عفونت گوش هستید.
به فرزندان خود بیاموزید که مرتباً و به طور کامل دستهای خود را بشویند و از وسایل خوردن و آشامیدن مشترک استفاده نکنند.
از استشمام دود سیگار دوری کنید. اطمینان حاصل کنید که هیچ کس در خانه شما سیگار نمیکشد. دور از خانه نیز در محیطهای بدون دود بمانید.
کودک خود را با شیر مادر تغذیه کنید. در صورت امکان حداقل شش ماه کودک خود را با شیر مادر تغذیه کنید. شیر مادر حاوی آنتی بادی است که میتواند از عفونت گوش محافظت کند.
اگر کودک شما با شیشه شیر میخورد، کودک را در حالت ایستاده نگه دارید. از قرار دادن بطری در دهان کودک در حالی که کودک دراز کشیده است خودداری کنید چرا که این کار موجب ایجاد عفونت میشود.
تشخیص عفونت گوش
تشخیص این عفونت با بررسی داخل گوش با ابزاری به نام اتوسکوپ انجام میشود. یک لاله گوش طبیعی و سالم رنگ خاکستری مایل به صورتی دارد. در حالی که لاله گوش آلوده، برآمده(متورم) و قرمز است.
پزشک همچنین ممکن است تمپانومتری را انجام دهد، که نحوه واکنش لاله گوش را به تغییر فشارهوا در داخل گوش اندازه گیری میکند.
آزمایشهای شنوایی نیز روشهای رایجی برای تشخیص عفونت گوش است.
آیا عفونت گوش مسری است؟
این عفونت از دسته عفونتهای مسری نیست. با این حال بسیاری از کودکان پس از سرماخوردگی یا عفونت ویروسی دیگر به این بیماری مبتلا میشوند. از آنجا که عفونتهای ویروسی مسری هستند، مهم است که تمام تلاش خود را برای پیشگیری از این بیماریها انجام دهید.
عفونتهای مکرر گوش میتواند منجر به زخم شدن لاله گوش شود. با گذشت زمان این مساله حتی میتواند باعث مشکلات شنوایی و گفتاری شود. پارگی لاله گوش نیز میتواند نتیجه عفونتهای مداوم گوش باشد.
سخن آخر
عفونت گوش یکی از مشکلات دردناک در کودکان و بزرگسالان است که میتواند ناشی از باکتری و یا ویروس باشد. درد گوش، خارج شدن مایعات از گوش، مشکلات شنوایی و… از جمله علائم وجود عفونت در گوشها است. در صورت تشدید علائم و حاصل نشدن بهبودی باید حتما به پزشک مراجعه شود.