علائم خطر عفونت ایمپلنت دندان را جدی بگیرید
علائم خطر عفونت ایمپلنت دندان را جدی بگیرید
زمانی که برای کاشت دندان میروید، دندانپزشک از یک پایه قوی برای دندانهای شما استفاده میکند تا با سایر دندانهای طبیعی که دارید، هماهنگ و سازگار باشد. با این وجود گاهی عفونت ایمپلنت پس از کاشت آن میتواند دردسرساز باشد. پیچ ایمپلنت معمولا از جنس تیتانیوم ساخته شده و در استخوان فک قرار میگیرد. با این حال عفونت بعد از ایمپلنت دندان مشکل شایعی است که ممکن است باعث آزار شود.
اگر به نکات بهداشتی که پس از جراحی توصیه میشود توجه نکنید، احتمال عفونت ایمپلنت زیاد است. هر چند میتوان موارد جزئی را با مصرف برخی از آنتی بیوتیکهای تجویز شده توسط دندانپزشک کنترل کرد، اما اگر شما برای درمان عفونت به موقع عمل نکنید، احتمالا مشکلاتی مثل شکستن آن را تجربه خواهید کرد.
چرا دندان ایمپلنت عفونت میکند؟
مهمترین مسئلهای که باعث عفونت ایمپلنت دندان میشود، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. زمانی که پس از غذا خوردن به این نکته توجه نکنید، احتمال اینکه مواد غذایی در کنار پیچ فیکسچر تجمع یابند، زیاد است.
این مسئله به مرور باعث عفونت پیچ ایمپلنت خواهد شد. از آنجایی که این پیچ خلل و فرج زیادی دارد، نفوذ غذا و پلاک میکروبی به آن باعث عفونت میشود و تمیز کردن آن هم به سختی ممکن است.
از دیگر دلایل مهم عفونت دندان پس از کاشت، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاشت ایمپلنت در موقعیت نادرست توسط دندانپزشک
- دندان قروچههای مداوم
- روکشهای بی کیفیت برای کاشت
- وجود چربی خون و کلسترول بالا، کمبود ویتامین D در بدن
- بی توجهی به مسواک زدن
- مصرف الکل و سیگار
- تنظیم نبودن روکش ایمپلنت
- عدم وجود چسبندگی کراتنیزه در لثه
علائم و نشانههای عفونت ایمپلنت دندان چیست؟
برخی از نشانهها وجود دارند که ناشی از علائم عفونت هستند. بسیار مهم است که این موارد را جدی بگیرید:
- خونریزی تا ۲۴ ساعت پس از کاشت ایمپلنت
- درد پس از جراحی کاشت دندان مسئله عادی است. با این حال درد شدیدی که با دارو تسکین پیدا نمیکند، ممکن است از علائم عفونت باشد. این درد با تب و ضعف عمومی همراه است.
- تورم و التهاب مدتی پس از جراحی هم میتواند یک مسئله طبیعی باشد. با این وجود اگر حس میکنید که این تورم بیش از حد معمول است، با احتمال زیاد از علائم عفونت ایمپلنت دندان است. بهتر است سریعا به دندانپزشک مراجعه کنید.
- وجود قرمزی حول ناحیه ایمپلنت دندان، ترشحات، احساس طعم نامطلوب و بوی بد از علائم و نشانههای عفونت به شمار میآیند.
- در صورتی که پیچ جایگذاری شده قابل مشاهده است، به دلیل وجود عفونت بعد از کاشت دندان است و نیاز به درمان دارد.
- در صورتی که احساس میکنید ایمپلنت لق شده و تکان میخورد.
- اگر احساس میکنید دندان کاشت شل شده است، بهتر است به یک دندانپزشک مراجعه کنید. این مسئله میتواند از علائم عفونت باشد.
عفونت ایمپلنت دندان چه زمانی اتفاق میافتد؟
همانطور که به آن اشاره کردیم، دلایل زیادی وجود دارد که موجب عفونت بعد از ایمپلنت میشوند. با این حال مواردی مثل کاشت دندان در موقعیت اشتباه، عدم کاشت صحیح در استخوان فک و برخی از عوامل دیگر مثل عدم توجه به بهداشت دندان و یا ضعف در قوای سیستم ایمنی بدن نیز میتواند موجب بروز این مشکل شود.
علائم عفونت پس از کاشت دندان را معمولا در این شرایط مشاهده میکنید:
- پس از جراحی
- پس از درمان
- در مراحل بهبودی
- پس از تثبیت ایمپلنت
عفونت ایمپلنت دندان پس از جراحی
ممکن است پس از ۲ هفته از جراحی علائم و نشانههای عفونت ایمپلنت دندان را مشاهده کنید. دلایل آن ناشی از وجود باکتریهای دهان هستند که در هنگام کاشت دندان وجود دارند. شما علائمی مثل تورم لثه، قرمزی و درد را تجربه میکنید.
گاهی با وجود رعایت تمام اصول بهداشتی در حین جراحی، ممکن است عفونت را مدتی پس از آن تجربه کنید. با این حال به کمک مصرف آنتی بیوتیک، مشکل برطرف خواهد شد.
عفونت ایمپلنت دندان پس از درمان
اگر پس از ۴ تا ۸ هفته پس از درمان، لثه متورم شود، ایمپلنت دچار عفونت شده است. ممکن است این مسئله به دلیل شل شدن پیچ ایمپلنت باشد. در چنین شرایطی دندانپزشک سعی میکند تا پیچ را تعویض کند و یا بخش داخلی ایمپلنت را تمیز و ضد عفونی نماید. در صورت نیاز یک پیچ تمیز و استریل شده در استخوان فک قرار میگیرد.
عفونت ایمپلنت دندان در طی بهبودی
در شرایطی که ۴ تا ۸ هفته از کاشت دندان گذشته است، اما عفونت در استخوان بدنه ایمپلنت مشاهده میشود، نیاز به درمان دارید. احتمالا در این زمان لثه در اطراف ایمپلنت جراحی شده به لمس حساسیت نشان داده و اغلب با درد همراه است.
از آنجایی که در این شرایط استخوان فک به کمک آنتی بیوتیک تسکین پیدا نمیکند، لازم به جراحی خواهد بود. به خصوص در شرایطی که استخوان مرده باشد، نیاز به جراحی و درمان دارد.
عفونت پس از تثبیت
پس از نصب روکش ایمپلنت دندان ممکن است که کمی اطراف لثه اذیت شود. اگر فاصله کوچکی میان روکش و ایمپلنت باشد، باکتریها به راحتی در آن جمع میشوند. پس به مرور شاهد قرمزی و تورم لثه خواهید بود. این فاصلههای کوچک تحت عنوان میکروگپ نامیده میشوند. اگر عفونت در این قسمت وجود داشته باشد، دکتر دندانپزشک پیچ ایمپلنت را باز میکند تا پس از تمیز کردن آن، فرایند کاشت را مجددا انجام دهد.
روشهای درمان عفونت ایمپلنت دندان چیست؟
روش درمان عفونت پس از کاشت دندان تا میزان زیادی به علت عفونت بستگی دارد. به همین دلیل دندانپزشک پس از بررسی و تشخیص علت، سعی در درمان عفونت خواهد کرد.
- اگر عفونت به دلیل دندان قروچه یا براکسیسم باشد، روکش ایمپلنت بررسی و ترمیم میشود. همچنین نایت گارد میتواند به رفع این مشکل کمک کند.
- مصرف مکملهای ویتامین D برای جبران آن
- جایگزینی روکش خراب با روکش با کیفیت
- حذف ایمپلنت خراب و بی کیفیت و جایگزینی آن با نمونه استاندارد
- توصیههای مربوط به رعایت بهداشت دهان و دندان
- ترمیم لثههایی که چسبندگی کافی ندارند.
- حذف کشش عضلانی اطراف لثه و نزدیک به ایمپلنت به کمک لیزر
گاهی دندانپزشک ناچار است برای درمان عفونت دندان، لثه را جراحی کند و شروع به تمیز کردن پیچ ایمپلنت دندان و فیکسچر آن کند. پس از آن مجددا روکش با کیفیت مناسب و استاندارد نصب میشود.
چگونه میتوانید از عفونت ایمپلنت دندان جلوگیری کنید؟
- استراحت پس از جراحی
- رعایت بهداشت دهان و دندان با استفاده از مسواک و دهانشویه
- عدم فشار به ایمپلنت
- انتخاب یک دندانپزشک متخصص و ماهر در این زمینه
- مراقبت و نگهداری پس از کاشت
- عدم مصرف سیگار و مشروبات الکلی
- مصرف آنتی بیوتیکهای تجویز شده
- توجه به رژیم غذایی و استفاده از ویتامین D و A و C
- عدم انجام فعالیتهای فیزیکی شدید
سخن آخر
برای انجام ایمپلنت دندان شما به یک دندانپزشک متخصص در این حوزه نیاز دارید. هر چند رعایت نکات بهداشتی و توصیه شده توسط دندانپزشک موجب جلوگیری از عفونت دندان میشود، با این حال ممکن است بر اساس شرایط و عوامل چند روز پس از کاشت، علائم عفونت ایمپلنت دندان را مشاهده کنید. در چنین شرایطی نیاز است که مجددا به دندانپزشک مراجعه کنید تا پس از بررسی و تشخیص علت، درمان عفونت ایمپلنت دندان در نظر گرفته شود.