چگونه به دیسک کمر مبتلا نشویم؟
چگونه به دیسک کمر مبتلا نشویم؟
لایهای بین مهرههای کمر وجود دارند که به عنوان دیسک کمر شناخته میشوند. وجود این لایهها به حرکت بدن کمک میکند. به همین دلیل اگر آسیب به این قسمت وارد شود یا دیسکها پاره شوند، دردهای ناشی از آن تا بخشهای پایین پا کشیده میشود. دیسک کمر شبیه به بالشتکهای ضربه گیر هستند. وجود آنها باعث میشود که ستون فقرات ما انعطاف بیشتری داشته باشد.
دیسک کمر چه علائمی دارد؟
– زمانی که درد زیادی در ناحیه کمر خود حس میکنید.
– یکی از شایعترین علائم این بیماری، امتداد درد در پاها میباشد.
– – گرفتگی پا به خصوص پشت زانوها
– خواب رفتگی پا و حالت گز گز شدن آن
– از علائم اولیه دیسک کمر، درد در ناحیه شکم و کمر است.
– درد در ناحیه باسن، ساق و کنارههای پا
چگونه بفهمیم دیسک کمر داریم؟
اگر به کمر درد شدید مبتلا باشید، معمولا دردهای زیادی را در ناحیه کمر، باسن و پاشنه پا تجربه میکنید. اگر به این بیماری دچار باشید، احتمالا حس میکنید که پاهایتان بی قوت و بی حس شدهاند. در چنین شرایطی ممکن است کاهش یا شدت ادرار را تجربه کنید.
به طور کلی دیسک کمر ارتباط زیادی روی اعصاب دارد، به همین دلیل ممکن است موارد متوسط و خفیف هم علائم بالا را به همراه داشته باشد.
تشخیص دیسک کمر حتما توسط پزشک متخصص ستون فقرات انجام میگیرد. با این حال اگر صبحها حس میکنید بدنتان خشک شده و گرفته است، یا انتشار درد را از کمر به پا احساس میکنید، بهتر است به یک متخصص مراجعه کنید.
چه عواملی روی دیسک کمر تاثیر میگذارند؟
علل زیادی برای بروز این بیماری وجود دارد. احتمالا بارها برایتان پیش آمده است که یک جسم سنگین را به طور ناگهانی بلند کرده و تا چند روز کمر درد را تجربه کردهاید. هر چند با انجام یک بار این کار به بیماری کمر مبتلا نمیشوید، اما تکرار این روند و وارد شدن فشار بیش از حد به کمر باعث بیماری میشود.
زمین خوردن، تصادفهای شدید، عدم تحرک و پشت میز نشستن مداوم از دیگر علل دیسک کمر محسوب میشوند.
اگر روش نشستن شما پشت میز صحیح نباشد، یا به طور مداوم به کمرتان فشار وارد میکنید، نتیجه آن را در چند سال آینده مشاهده خواهید کرد. خم شدن به جلو یا چرخش بدن به یک سمت، به مرور باعث فتق دیسک کمر میشود.
روش تشخیص پزشک برای دیسک کمر
زمانی که هر یک از علائم کمر درد را مشاهده کردید، بهتر است به یک متخصص مراجعه کنید. در چنین شرایطی پزشک با استفاده از آزمایشها و تستهای مختلف تشخیص میدهد که آیا به این بیماری مبتلا هستید و یا خیر. برخی از روشهای تشخیص شامل این موارد میباشد:
– MRI
– تست SLR (در چنین شرایطی انگشتان شست پا و نحوه راه رفتن روی پاشنه و پنجه بررسی میشوند.)
– انجام تست مربوط به عصب و عضلات
درمان قطعی دیسک کمر چیست؟
روشهای درمان دیسک کمر در دو دسته جراحی و غیر جراحی قرار میگیرد. ممکن است در مراحل اولیه پزشک با داروهای ضد التهاب به تسکین درد و کاهش ورم آن کمک کند. با این حال برخی از روشهای درمان غیر جراحی شامل این موارد میباشد:
به اندازه کافی استراحت کنید
یکی از مهمترین توصیههایی که برای درمان دیسک کمر وجود دارد، استراحت مطلق چند روزه است. هر چند این مسئله به سن، جنسیت بیمار و همچنین نتایج آزمایش او بستگی دارد.
به کمک توصیههای پزشک و روشهای درمان، میتوان از پیشرفت بیماری جلوگیری و به بهبود شرایط بیمار کمک کرد.
ورزش کنید تا دیسک کمر نگیرید
انجام ورزش و فعالیتهای فیزیکی میتواند در جلوگیری از کمر درد موثر باشد. با این حال ممکن است به توصیه پزشک نیاز به انجام برخی از حرکتهای ورزشی داشته باشید. انجام فعالیتهای ورزشی به درمان فتق دیسک کمر کمک میکند. ورزش برای دیسک کمر بسیار مفید است. به عنوان مثال پیاده روی یکی از روشهای موثر و بدون هزینه برای درمان است.
معمولا توصیه میشود که حرکات ورزشی برای درمان این بیماری تحت نظر پزشک انجام شود، با این حال پیاده روی هم از آن دسته فعالیتهایی است که در این راه به شما کمک میکند.
انجام حرکات کششی صحیح باعث میشود تا دردهای کمر کاهش پیدا کند. بهتر است این حرکات را طبق توصیه پزشک انجام دهید، در غیر این صورت ممکن است موجب تشدید درد شود.
داروهای ضد التهاب
پارگی دیسک باعث ایجاد فشار روی سیستم عصبی میشود. این مسئله موجب التهاب در ناحیه کمر خواهد شد. در چنین شرایطی برای کاهش التهاب و درد ناشی از آن، داروهایی مثل آسپرین، بروفن و دیکلوفناک تجویز میشود.
شل کردن عضلات به کمک دارو
زمانی که دیسک کمر اتفاق میافتد، عضلات شما منقبض میشوند. این مسئله باعث افزایش درد خواهد شد. از طرف دیگر ممکن است اکسیژن رسانی در این قسمت از بدن به خوبی صورت نگیرد. در چنین شرایطی داروهای شل کننده عضلانی مثل متوکاربامول، باکلوفن و یا تیزانیدین تجویز میشود.
گرما درمانی با فیزیوتراپی
استفاده از اشعه ماورا بنفش یا مادون قرمز در علم فیزیوتراپی به درمان بیماری کمک میکند. در این حالت نورهایی با رنگ قرمز یا بنفش روی ناحیه درد متمرکز میشود. همچنین در روش فیزیوتراپی روشهای کششی و مناسب به بیمار آموزش داده میشود.
کمپرسهای یخ
برای درمان فتق دیسک کمر و کاهش درد، استفاده از کیسههای یخ نیز موثر خواهد بود. کمپرس سرد به کاهش التهاب و آسیب اعصاب اطراف ستون فقرات کمک میکند. با این حال روش درمان با توجه به تشخیص پزشک انجام میگیرد.
درمان کمر درد با ماساژ
ماساژ درمانی به افزایش گردش خون در بافتها و عضلات کمر کمک میکند. به همین دلیل انقباض کاهش مییابد و به مرور درد از بین میرود.
نقش طب سوزنی در درمان دیسک کمر
یکی از روشهایی که میتواند در درمان و بهبود شما موثر باشد، طب سوزنی است. سوزنهای طبی در بافت عضلانی کمر فرو میروند تا به کاهش درد کمر و درد سیاتیک کمک کنند.
بیشتر بخوانید: طب سوزنی برای کمردرد
عمل جراحی دیسک کمر چگونه انجام میشود؟
زمانی که دیسک ستون فقرات پارگی شدیدی داشته باشد، بر اساس تشخیص پزشک ممکن است به جراحی ستون فقرات نیاز داشته باشید. در طی عمل پارگی دیسک کمر ترمیم شده و قسمتی از استخوان آسیب دیده خارج میشود.
چه زمانی نیاز به عمل جراحی دیسک کمر داریم؟
برای همه بیماران جراحی توصیه نمیشود و این مورد به تشخیص پزشک بستگی دارد. اگر پزشک تشخیص دهد که پس از یک دوره درمان شما با روشهای غیر جراحی بهبود نمییابید، شیوه جراحی را پیشنهاد میکند. با این حال برخی از کسانی که ممکن است به این روش درمان نیاز داشته باشند، شامل این موارد هستند:
– افزایش درد در ناحیه کمر
– بی حسی اندامها و از بین رفتن توان کار روزانه
– عدم بهبود با روشهای غیر جراحی در طی ۴ هفته
– علائم مشکل در معاینات و رادیولوژیکی
چگونه میتوان از دیسک کمر جلوگیری کرد؟
بهتر است به حرکات و فعالیتهای خود در طول روز توجه داشته باشید. هر کدام از عوامل زیر میتواند باعث تشدید درد شود.
– بلند کردن اجسام سنگین به روش نامناسب
– نشستن طولانی و اشتباه در طول روز
– وضعیت ایستادن نادرست
– اضافه وزن
– عدم تحرک و فعالیتهای ورزشی
سخن آخر
برای اینکه به بیماری دیسک کمر مبتلا نشوید، بهتر است به سلامت خود توجه کنید. با این حال اگر درد شدیدی را در ناحیه کمر احساس میکنید که تا پاها امتداد دارد، بهتر است به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.