گفت و گوی اختصاصی با دکتر پروانه اسدی در خصوص مشاوره قبل از ازدواج
۱- خانم دکتر جهت آشنایی خوانندگان از رزومه کاری شما لطفا توضیحی راجع به خودتان بفرمایید.
با سلام دکتر پروانه اسدی هستم دارای دکترای تخصصی مشاوره، مدیر و مسئول فنی کلینیک تخصصی خانواده و ازدواج، سرپرست واحد مشاوره کانون حمد ایرانیان، استاد دانشگاه، درمانگر تخصصی بیماران خاص(سرطان، دیابت و …)، مشاوره پیش از ازدواج، کلینیک تخصصی خانواده و ازدواج در بحث مشاوره ازدواج.
۲- معیارهای ازدواج سالم چیست؟
ابتدا خودشناسی، موقعیت شناسی(اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و…)تعیین معیارها مثل تفاوت سن، ظاهر، تحصیلات، تفاوت طبقاتی، قومی و زبانی، تفاوت مذهبی، اجتماعی بودن، درگیر ظواهر نشدن در مراحل آشنایی، تلاش برای شناخت طرف مقابل و اینکه امید به تغییر فرد مقابل نداشته باشیم.
انتخاب هیجانی نباشد، فشار اطرافیان یا عجله کردن نباشد، رهایی از تنهایی، واگذار کردن به شانس و قسمت نباشد و در بحرانهای عاطفی و مالی نباشیم.
۳- از کجا بفهمیم در رابطه سالمی هستیم؟
میتوانیم چند معیار را در نظر بگیریم که اگر برآورد شود ازدواج سالم صورت گرفته مثلا از موفقیتهای همدیگر احساس غرور میکنند.
به کار یکدیگر علاقهمند بوده و به آن احترام میگذارند، در تصمیم گیریها مشارکت میکنند، در خانه تقسیم کار دارند، مسئولیت تصمیمهای خود را میپذیرند، به رشد یکدیگر مثلا ادامه تحصیل کمک میکنند، انتقاد پذیر هستند، در فعالیتهای سالم فیزیکی شرکت میکنند (ورزش،تغذیه سالم،خواب کافی و…)، از حرف زدن و گوش دادن بهم لذت میبرند، همدلی میکنند، شوخ طبعی دارند و نهایتا قدرت بخشیدن یکدیگر را دارند.
۴- نقش خانوادهها در موفقیت یک ازدواج چقدر است؟
سبک تربیتی خانواده خیلی مهم هست که سبک مقتدر باشند آنها به فرزندان انتخاب، مسئولیت پذیری، مهارت تصمیم گیری و آرامش میدهند.
سبک مستبدانه، آنها با کنترل و تصمیم گیری برای فرزندان خود سعی میکنند به شکل دلخواهشان کنترل کنند و در آینده در ازدواج فرزندان دخالت میکنند.
سبک سهل گیرانه، آنها این باور را در فرزند ایجاد میکنند که نیازی به تلاش نیست و همواره از دیگران برتر هستند و معمولا ناز پرورده هستند و نمیتوانند زمان چالشهای مختلف خود را مدیریت کنند.
سبک بی اعتنایی، آنها روابط عاطفی سرد و کم با فرزندان دارند و فرزندان دارای مشکلات روانشناختی میشوند.
خانواده باید مهمترین راهنما برای فرزندانشان باشند، حرفهای فرزندان را بشنوند و آنهارا را درک کنند، تعیین تکلیف نکنند، موضع گیری نکنند، نظرشان را تحمیل نکنند و انتخاب نهایی را برعهده فرزند خود بگذارند.
۵- برای شناخت بهتر طرف مقابل و آمادگی برای ازدواج لازم است چه کار کنیم؟
در جهت شناخت بهتر، رفت و آمد داشته باشند، در موقعیتهای مختلف مثل مواقعی که تحت فشار عصبی قرار میگیرند یا انتقاد میشوند همدیگر را محک بزنند، مسافرتهای کوتاه داشته باشند، پنهان کاری نداشته باشند، نقش بازی نکنند، تناقض گویی نداشته باشند، وسواس نداشته باشند، پرتوقع، ناسازگاری و زود رنج و بی ملاحظه نباشند، بدقولی نکنند و همین طور عجول نباشند.
۶- در مشاوره قبل از ازدواج چه موضوعاتی بررسی میشود؟
ابتدا آمادگی طرفین برای تصمیم ازدواج بررسی میشود. از نظر سلامت جسم و روانشناختی با انجام تستهای شخصیت مانند mmpi، نئو،کتل، مایرز بریگز، مورد بررسی قرار میگیرد.
معیار مختلف و شخصیت طرفین بررسی میشود مثل امور مالی، ارتباطات، باورها و ارزشها، نقشهای جدید در ازدواج، عشق، صمیمیت، رابطه جنسی، فرزند پروری، روابط خانوادگی، تفریح و اوقات فراغت، شغل و تاثیر آن بر روند زندگی، مهارتهای دهگانه زندگی مثل حل مسائل، کنترل خشم و … مورد بررسی قرار میگیرد و در کل به ارزیابی دقیق شخصیتی و همسانی دیدگاههای دو نفر به شکل تخصصی میپردازد.
۷- چگونه مشاوره پیش از ازدواج باعث شناخت بهتر افراد نسبت به هم میشود؟
مشاور پیش از ازدواج به فرد در تکمیل پروسه تصمیمگیری و انتخاب همسر کمک میکند و در آغاز یک ارتباط عمیق عاطفی که با هدف ازدواج قرار گرفتهاند ضرورت دارد.
۸- در جلسات مشاوره ازدواج از کدام تستهای روانشناسی استفاده میشود؟
تستهای روانشناختی mmpi، نئو، کتل، mbti و در صورت نیازمیلون
۹- در چه مرحلهای از آشنایی به مشاوره پیش از ازدواج نیاز است؟
پیشنهاد میشود که مشاوره پیش از ازدواج بهتر هست زمانی صورت بگیرد که وابستگی عاطفی زیادی بین طرفین ایجاد نشده باشد.
۱۰- آیا در جلسات مشاوره پیش از ازدواج، حضور هر دو طرف ضروری است؟
در جلسات مشاوره پیش از ازدواج هم جلسات زوجی و هم فردی برگزار میشود.
۱۱- آیا در مشاوره پیش از ازدواج، ترس و استرس بابت ازدواج قابل حل است؟
ترس شدید مداوم و غیرمنطقی از ازدواج همراه با دشواری در حفظ روابط عاطفی به نام گاموفوبیا هست، ترسی که حتی در صورت دوست داشتن طرف مقابل مانند مرگ ترسناک هست.
برای غلبه بر ترس از ازدواج آموختن متعهد بودن، تغییر نگرش به ازدواج، معین کردن معیارهای ازدواج، شناخت نقاط قوت و ضعف و اگر شکست عاطفی داشتهاند پیش از شش ماه از جدایی گذشته و هیجانهای منفی تا حدودی فروکش کرده باشد.
به جای فکر کردن و ترسیدن به چیزهایی که از دست میدهید به چیزهایی که در یک رابطه عاشقانه و صادقانه مثل اعتماد صمیمیت و نزدیکی بدست میآورید فکر کنید.
۱۲- تاثیر جلسات مشاوره ازدواج در تصمیم گیری و انتخاب درست چقدر است؟
ازدواج شاد و موفق به شانس و اقبال بستگی ندارد بلکه نیاز به تلاش علم و آگاهی دارد. مشاوره قبل از ازدواج ۳ هدف اساسی دارد: ارزیابی مهارتهای زندگی مشترک طرفین، بررسی آمادگی ازدواج طرفین، ارزیابی هم کفو و یا هماهنگی و همسان طرفین و در کل مشاوره پیش از ازدواج، کمک به فرد در انتخاب درست شریک زندگی است.
با استفاده از لینک زیر در پزشک برتر میتوانید صفحه پزشک را مشاهده کنید و هرگونه سوال در زمینه خانواده و ازدواج داشتید از دکتر پروانه اسدی بپرسید.