همه چیز درباره داروی کلونازپام؛ توصیه و عوارض مصرف دارو
همه چیز درباره داروی کلونازپام؛ توصیه و عوارض مصرف دارو
کلونازپام که با نام تجاری کلونوپین در بازار وجود دارد برای کنترل و پیشگیری بیماری تشنج تجویز میشود. این دارو برای کاهش اضطراب، ضد تشنج و صرع شناخته میشود و برای افرادی که دچار حملات وحشت زدگی و یا پانیک میشوند کاربرد دارد. کلونازپام از خانواده دارویی بنزودیازپین است که دیازپام، آلپرازولام، لورازپام و فلورازپام نیز در آن گروه قرار دارند.
عملکرد این دارو به این شکل است که با آرام کردن مغز و اعصاب به کاهش اضطراب و یا علائم بیماریهایی مثل تشنج کمک میکند.
نحوه مصرف داروی کلونازپام چگونه است؟
نکته مهمی که در مصرف داروهایی مثل کلونازپام وجود دارد این است که قبل از شروع حتما با بهترین پزشک متخصص مغز و اعصاب مشورت کنید. این یک نوع داروی خوراکی است که طبق دستور دکتر نیاز است دو الی سه بار در روز و در ساعتهای مشخص مصرف شود.
دوز مصرف دارو کلونازپام از فردی به فرد دیگر متفاوت است و این مسئله به سن، شرایط بیماری و سازگاری بدن شما با دارو بستگی دارد.
معمولا برای کودکان ابتدا وزن آنها در نظر گرفته میشود و سپس دوز دارو تعیین میشود. دوز دارو برای سالمندان پایینتر است تا عوارض جانبی جدی متوجه آنها نشود. نکته مهمی که در مصرف این دارو وجود دارد این است که بدون مشورت با پزشک متخصص مغز و اعصاب نباید دوز آن را افزایش دهید، از طرفی برای قطع یا ادامه مصرف دارو نظر دکتر اهمیت زیادی دارد.
داروی کلونازپام را طبق دستور پزشک و در ساعت تعیین شده مصرف کنید. یک متخصص مغز و اعصاب خوب به شما کمک میکند تا به خوبی درباره نحوه مصرف دارو مطلع شوید.
آیا امکان قطع قرص کلونازپام وجود دارد؟
توصیه مهم درباره مصرف قرص کلونازپام این است که این دارو تحت نظر پزشک استفاده شود و به طور ناگهانی و خودسرانه آن را قطع نکنید. قطع مصرف ممکن است باعث عوارض جدی و یا تشدید علائم بیماری شود؛ ممکن است نیاز باشد که دارو را به تدریج کاهش دهید و سپس آن را قطع کنید.
کسانی که مدت طولانی و با دوز زیاد این دارو را مصرف میکنند بهتر است که قبل از توقف مصرف با پزشک مشورت کنند؛ در غیر اینصورت ممکن است علائمی مثل تشنج، تغییرات خلق و خو، لرزش بدن، گرفتگی عضلات معده و روده را تجربه کنند.
با ترک ناگهانی ممکن است علائم و عوارض شدیدی را تجربه کنید، در هر صورت با مشاهده علائم خاص در اثر مصرف دارو نیاز به مراجعه به پزشک خواهید داشت.
عوارض قطع ناگهانی مصرف کلونازپام
ترک ناگهانی دارو میتواند علائم و عوارض جدی به بار آورد. برخی از عواقب قطع دارو شامل این موارد است:
- تشنج
- افزایش اضطراب و استرس
- تحریک پذیری
- لرزش و رعشه در بدن
- حملات پانیک
- اختلال در زمان خواب
- گرفتگی عضلات شکم
آیا کلونازپام اعتیاد آور است؟
معمولا قرص کلونازپام به منظور درمان بیماری تجویز میشود، با این حال احتمال عادت و وابستگی به این دارو وجود دارد. این مورد درباره کسانی که الکل یا مواد مخدر مصرف میکنند، شدیدتر است. به همین دلیل توصیه میشود که با پزشک خود این موضوع را در میان بگذارید تا هنگام تجویز این موارد را در نظر بگیرد.
اگر انواع قرص کلونازپام را برای درمان اختلالات تشنج مصرف میکنید، ممکن است در ابتدا با استفاده از دارو علائم شدیدتری را از بیماری خود تجربه کنید. بهتر است برای کنترل و تنظیم دوز دارو یا تغییر آن با دکتر مشورت کنید تا دچار وخامت حال نشوید.
عوارض مصرف قرص کلونازپام چیست؟
برخی از رایجترین علائمی که برخی پس از مصرف این دارو تجربه میکنند شامل حس خواب آلودگی، بیشتر شدن بزاق در دهان، سرگیجه و عدم تعادل یا خستگی بیش از حد است؛ در چنین شرایطی نیاز به مراجعه به پزشک دارید.
این داروی ضد اضطراب برای درمان تشنج، اختلال دو قطبی یا افسردگی تجویز میشود. ممکن است پس از مصرف علائمی مثل افکار و تصمیم به خودکشی یا دیگر مشکلات روحی و روانی به سراغ تان بیاید.
اگر گیجه، مشکل در تمرکز، علائم افسردگی شدید و افکار خودکشی به فکر شما رسید، بهتر است به پزشک خود اطلاع بدهید و با او در این باره مشورت کنید.
- کبودی بدون دلیل
- خونریزی سریع
- نشانههای عفونت مثل تب
- منقطع شدن تنفس
بروز حساسیتهای آلرژیک با مصرف این دارو بسیار نادر است، با این حال اگر علائمی مثل خارش، التهاب پوست و تورم، گیجی و مشکلات تنفسی را مشاهده کردید حتما به اورژانس مراجعه کنید و پزشک خود را در جریان بگذارید.
نکات احتیاطی برای مصرف قرص کلونازپام
اگر به خانواده دارویی بنزودیازپین مثل کلونازپام یا دیازپام حساسیت دارید، قبل از تجویز این داروها توسط متخصص مغز و اعصاب نیاز است که با پزشک صحبت کنید.
هنگام شرح حال خود برای دکتر در صورتی که بیماریهای زیر را دارید، به دکتر اعلام کنید:
- بیماریهای چشمی مثل گلوکوم
- بیماری خونی مثل پورفیری
- مشکلات کبد
- اختلالات کلیوی
- اختلالات تنفسی
- سابقه افسردگی و افکار افسردگی
- سو مصرف الکل و مواد مخدر
اگرچه گیجی و تار شدن بینایی از عوارض مصرف قرص کلونازپام است، با این حال مصرف مواد مخدر مثل ماری جوانا و الکل باعث تشدید این حالات شده و در نتیجه میتواند عواقب جدی و جبران ناپذیری به بار آورد؛ پس سعی کنید در چنین شرایطی رانندگی نکنید.
مصرف کلونازپام در بارداری و شیردهی
توصیه این است که کلونازپام در بارداری و یا شیردهی تنها با تجویز پزشک و در صورتی که نیاز است مصرف شود؛ چرا که مصرف خودسرانه آن ممکن است باعث آسیب دیدن نوزاد شود.
از طرفی تشنجهایی که درمان نشدهاند عوارض بسیار جدی به همراه دارند که ممکن است به زنان باردار و نوزادانی که به تازگی متولد شدهاند آسیب بزنند. پس چنانچه پزشک داروی کلونازپام را تجویز کرده، خودسرانه آن را قطع نکنید.
اگر فکر میکنید باردار هستید و یا تصمیم به بارداری دارید، بهتر است برای پیشگیری و کاهش خطرات و عوارض دارو با دکتر خود مشورت کنید.
تداخل دارویی کلونازپام چیست؟
بهتر است در صورتی که پزشک قرص کلونازپام را تجویز کرده و دارویهای زیر را مصرف میکنید به او اطلاع دهید؛ چرا که این داروها تداخل دارویی دارند و ممکن است پیامدهای جدی و زیان باری به همراه داشته باشند:
- مشتقات تریاک با انواع بنزودیازپین
- انواع بنزودیازپین و کلوزاپین
- الکل اتیلیک
- متادون
- بوپرنورفین
- سایمتیدین
سخن آخر
به یاد داشته باشید که اگر آزمایشها و توصیههای پزشکی را به صورت منظم انجام دهید کمتر دچار مشکلات و عوارض بیماریهای مختلف میشوید. برای مصرف داروی کلونازپام هم بهتر است که در زمان مقرر آن را استفاده کنید و در صورتی که فراموش کردید، در اولین زمان ممکن قرص را مصرف کنید.
حتما دارو را در جای خشک و دور از دسترس کودکان بگذارید و داروهایی که تاریخ انقضای آنها گذشته است را دور بیندازید.
مصرف صحیح و منظم قرص کلونازپام را جدی بگیرید و در صورت مشاهده عوارض جدی با پزشک مغز و اعصاب خود مشورت کنید.