شایعه ای که به آن میپردازیم:
«تزریق بوتاکس به صورت، سبب فلج دائمی عضلات صورت میشه!»
بوتاکس (Botox) یک نوع سم بوتولینوم است که توسط باکتری Clostridium botulinum تولید میشود. این ماده به عنوان دارویی برای کاهش چین و چروکهای صورت و همچنین درمان برخی از مشکلات پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. تزریق بوتاکس با مسدود کردن سیگنالهای عصبی به عضلات انجام میشود و باعث شل شدن عضلات و کاهش چین و چروکها میشود.
سوال اینجاست: آیا تزریق بوتاکس به صورت، سبب فلج دائمی عضلات صورت میشه!؟
سلام. من دکتر اقبال نژاد هستم. پزشک استتیک. حدود سی سال هست که در زمینه پوست و زیبایی فعالیت می کنم. یکی از سوالاتی که خیلی در موردش کنکاش میشود و برای همه جای شک و تردید ایجاد کرده این است که آیا تزریق مداوم بوتاکس میتواند در دراز مدت باعث فلج عضله یا شلی عضلات شود؟
این قضیه به فیزیولوژی و آناتومی ناحیه ای که درآن تزریق را انجام میدهیم برمیگردد. مثلا ناحیه اخم و پیشانی را در نظر بگیرید. ما با تزریق بوتاکس درواقع روی سیناپس های عصبی یا محل ارتباط دو نورون عصبی اثر میگذاریم و در این ناحیه یک فلج عصبی به وجود آورده و ارتباط عصبی بین دو نورون عصبی را قطع میکنیم. برای همین در این ناحیه یک فلج عصب عضله به وجود می آید.
ولی این دارو به دلیل اینکه رقیق شده و میزان رقت آن در حد بسیار زیادی افزایش پیدا کرده، (چون یک سم هست و نمیتوان باغلظت بالا از ان استفاده کرد) این سمیت بعد از یک مدت که بطور میانگین حدود چهار تا شش ماه است، اثرش برگشت میکند. در نتیجه ارتباط بین دو عصب در ناحیه بین دو سیناپس عصبی، دوباره ایجاد میشود و مجدد فعالیت عصب عضله برمیگردد. پس به عبارتی مطلقا در این ناحیه فلج عصب عضله به طور دایم نخواهیم داشت.
متاسفانه در مورد این قضیه بین عده ای اتفاق نظر وجود ندارد. برای مثال عده ای معتقدند تزریق بوتاکس انجام نشود و به جای آن مثلا از طب سوزنی در این ناحیه استفاده کنیم. این روش مبنای علمی ندارد و هرگز جایگزین بوتاکس نخواهد بود. بوتاکس چه در لایه های سطحی عضلات و چه در نواحی عمقی تر تزریق شود، با توجه به اینکه چه عضله ای را فلج میکنیم، برای نتیجه ای که میخواهیم از آن دریافت کنیم باید تزریق شود. و مطلقا باعث فلج دایمی نخواهد شد. حتی اگر در بدترین شرایط، بدلیل تکنیک نادرست تزریق، دچار عوارضی مانند افتادگی پلک شدیم، چون اثر این پروسه برگشت پذیر و موقت است، همه چیز به حالت اولیه برمیگردد.
تمام مواردی که ذکر شد درباره اثر بوتاکس در زمان کوتاه بود. نکته بعدی این است که طی گذشت سالها در زمان طولانی چه اتفاقی می افتد؟
همین فرآیند به همین شکل اتفاق می افتد و آنچه که اضافه میشود و گاهی بیماران از آن ابراز شکایت میکنند، پروسه افزایش سن است. وقتی که ما در پروسه افزایش سن هستیم که بطور طبیعی عضلات شل می شوند، افتادگی پلک، افتادگی پیشانی و افتادگی درعضلات صورت ایجاد می شود، ما این را باید در نظر بگیریم قرار نیست ما پدیده افزایش سن را ناشی از تزریق بوتاکس بدانیم.
پس ما هرگز بار اول که یک بوتاکس خیلی درخشان داشتیم قرار نیست در ده سال آینده نیز همان اثر ترزیق بوتاکس را مشاهده کنیم؛ چون افزایش سن در این قضیه دخیل است.
پس نتیجه میگیریم ما فلج دایم و ماندگار به واسطه تزریق بوتاکس نداریم این فلج گذرا و برگشت پذیر است.
خیر. بوتاکس یا توکسین بوتولینوم سمی است که بر جایگاه عصب عضله تاثیر می گذارد و باعث می شود که عضله به صورت موقت سیگنال های ناشی از ترشح استیل کولین را متوقف کند و در نتیجه انقباض عضلات بصورت موقت متوقف شود.
با سلام. پیرامون سوالاتی که بیمارن محترم درباره بوتاکس می پرسند، آیا بوتاکس می تواند در طولانی مدت عوارضی به همراه داشته باشد؟ احیانا می تواند باعث شل شدن پوست یا فلج دائمی عضلات صورت شود؟
با اطمینان پاسخ منفی است. صحت ندارد. تزریق بوتاکس صرفا بصورت موقت به مدت سه الی چهار ماه می تواند عضلات را از کار بیندازد و بعد از از بین رفتن اثر بوتاکس مطمینا عملکرد عضله بر می گردد. نکته ای که باید رعایت شود تا اثر بوتاکس مدت زمان بیشتری بماند این است که هر سه الی چهار ماه یک بار زمانی که بیمار فکر می کند اثر بوتاکس کم شده، تزریق تکرار شود تا عملکرد عضلات ضعیف شده و دیرتر برگردد و کمتر تحلیل بروند. پس تزریق بوناکس هیچ گونه عوارضی در دراز مدت نه بر روی عضله نه بر روی پوست فرد نداشته و بهترین روش درمانی برای پیشگیری از چین و چروک های دور چشم، پیشانی و خط اخم است.
در واقع ما بوتاکس را برای فلج کردن عضلات صورت در بعضی از نقاط نه همه نقاط صورت تزریق می کنیم؛ و عضلات بطور نسبی فلج میشوند نه بطور کامل؛ و برای یک مدت محدودی این فلج ایجاد میشود. با این مکانیزم چین وچروک ها را ازبین میبریم.
بوتاکس یا همان توکسین بوتولینوم، سمی است که از باکتری کلاستریدیوم بوتولینوم که در کنسروهای خوراکی فاسد نیز وجود دارد، استخراج می شود. کاربرد این سم بطور کلی فلج کردن عضلات است. اما بوتاکسی که در صورت تزریق می شود، وظیفه اش این است که عضلات صورت را به شکل کنترل شده و موقت فلج کند و بسیار مهم است که تنها عضلات هدف که قصد داریم فلج شان کنیم، را از کار بیندازیم تا باعث چین و چروک در صورت نشوند.
به صورت دائمی باعث فلج عضلات صورت نمیشود اما بصورت موقت در نواحی تزریق شده فلج عضله ایجاد میکند که این فلج عضله بصورت موقتی بوده و کلا مکانیسم از بین بردن چروک بخاطر فلج موقت عضلات و صاف شدن چروک های پوست میشود که دوام آن حدود چهار الی شش ماه بوده و پس از مدت ذکر شده دوباره ب حالت اول برمیگردد ضمنا فلج عضلات شامل کلیه نواحی صورت نبوده و فقط نواحی تزریق بصورت موضعی میباشد
همانطور که میدانیم بوتاکس نوعی سم است، سم بوتولینوم، و اثر آن این است که بر روی عضلات ارادی اثر گذاشته و باعث فلج آنها می شود. این سم در بیماری های اسپاستیک که انقباض نا به هنجار عضلات اتفاق می افتد، کاربرد های درمانی دارد. در این تکنیک با مقاصد درمانی عضلات درمان می شوند؛ مانند بیماری MS یا بیماری تریگر پوینت گردن یا چند بیماری مغز و اعصاب دیگر.
در حیطه زیبایی این سم با دوز های کنترل شده و به صورت هدف مند به عضلاتی که باعث افزایش سن ظاهری چهره می شوند تزریق شده و آنها را فلج می کند. این عضلات عضلاتی هستند که در هر صورت کاربرد فیزیولوژیکی ندارند و در عملکرد روزمره فرد مانند غذا خوردن، نفس کشیدن، باز و بسته کردن پلک تاثیری ندارد و فقط در بیان تظاهرات چهره مانند اخم کردن، تعجب کردن، ترسیدن نقش دارند.
این دارو سالهاست (حدود پنجاه سال) که با این مقاصد استفاده می شود و اگر واجد عوارض بلند مدت بود، قاعدتا در این مدت اثر خود را نشان می داد. و از بازار دارویی حذف میشد و در آخر من توصیه می کنم که به شایعات گوش ندهند و با خیال راحت از داروی بوتاکس جهت جوانسازی استفاده کنند.
نتیجه :پایان بررسی
تعداد نظرات رسیده: 9 نظر
شروع بررسی :۱۴۰۳/۰۷/۱۵
گزاره در حال بررسی، توسط پزشکان مورد تایید نمی باشد.