درمان آکنه؛ دشمن سرسخت پوست 

 درمان آکنه؛ دشمن سرسخت پوست 

درمان آکنه؛ دشمن سرسخت پوست

احتمالا برای یک بار هم که شده با پدیده‌ای به نام آکنه روی پوست خود مواجه شده‌اید. در چنین شرایطی پوست ملتهب می‌شود. ممکن است جوش‌های سر سیاه، دانه‌های قرمز و ملتهب و یا جوش‌های سر سفید روی پوست ظاهر شوند. از آنجایی که آکنه صورت بسیار شایع است و موجب کاهش اعتماد به نفس در افراد می‌شود، بسیاری از مراجعه کنندگان به پزشک پوست، می‌خواهند برای درمان آکنه پوستی خود اقدام کنند.

چرا آکنه روی پوست ایجاد می‌شود؟

پوست صورت شامل منافذی است که به عنوان فولیکول مو شناخته می‌شود. زمانی که این فولیکول‌ها با چربی مسدود شوند، به شکل جوش‌های سر سیاه یا سر سفید دیده می‌شوند. به همین دلیل است که رسیدگی به پوست و مراقبت از آن اهمیت زیادی دارد.

افراد در سنین مختلف آکنه صورت را تجربه می‌کنند، با این حال این مسئله میان جوانان شایع‌تر است. یکی از مسائل مهمی که در درمان آکنه باید به آن توجه داشته باشید این است که بی توجهی نسبت به آن باعث بهبود خود به خود آکنه نمی‌شود. به عبارت بهتر هر چه سریع‌تر برای درمان اقدام کنید، احتمال اینکه مشکلاتی مثل جای زخم را تجربه کنید، کاهش می‌یابد.

بهترین کاری که می‌توانید برای درمان آکنه انجام دهید، این است که به یک متخصص پوست و مو در اصفهان مراجعه کنید.

بررسی انواع آکنه‌های پوستی

در چنین شرایطی ممکن است که پوستی را بیش از پیش تجربه کنید:

  • چربی بیش از حد صورت
  • رشد باکتری‌ها بر روی پوست
  • مشکلات هورمونی
  • وجود سلول‌های مرده و روی پوست
  • شکستگی مو داخل پوست

نوجوانانی که در سنین پایین با آکنه یا جوش پوستی مواجه می‌شوند، اغلب به دلیل مشکلات هورمونی و دوره بلوغ است. با این حال ممکن است بزرگسالان نیز به دلایل مختلف دیگری دچار این مشکل پوستی شوند.

درمان آکنه

آکنه در دو نوع التهاب یا غیر التهابی قرار می‌گیرد و انواع آن شامل این موارد است:

  • جوش معمولی
  • جوش سر سفید
  • جوش سر سیاه
  • جوش‌های چرکی
  • غده‌های کیستی
  • گره‌ها

تشخیص نوع آکنه و درمان آن به کمک بهترین متخصص پوست و مو امکان پذیر خواهد بود، بنابراین بهتر است با مراجعه به یک پزشک متخصص برای درمان آکنه اقدام کنید.

آکنه‌های غیر التهابی و انواع آن

جوش‌های سر سیاه و سر سفید معمولاً از نوع غیر التهابی هستند و تفاوت آن‌ها با سایر جوش‌ها این است که متورم نمی‌شوند. معمولا از سالیسیک اسید برای درمان این نوع آکنه استفاده می‌کنند.

اگر جوش سر سیاه باشد، بخش بالایی منافذ باز می‌ماند و بقیه قسمت‌ها توسط چربی و سلول‌های مرده مسدود می‌شود.

در جوش سر سفید قسمت بالای منافذ نیز بسته شده و یک برجستگی سر سفید از پوست بیرون زده است.

آکنه‌های التهابی و انواع آن

در صورتی که جوش‌های صورت قرمز و متورم باشند، از نوع آکنه‌های التهابی هستند. در این نوع ممکن است باکتری‌ها باعث مسدود شدن منافذ پوستی و در نتیجه آکنه‌های دردناک شوند.

در چنین شرایطی داروهایی که شامل بنزوئیل پراکسید هستند برای درمان و حذف باکتری‌های پوستی به شما کمک می‌کنند. هرچند بهتر است به یک پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید تا بهترین داروها را برای شما تجویز کند.

تاثیر عوامل مختلف در ایجاد آکنه

موارد متعددی وجود دارد که ممکن است باعث ایجاد آکنه پوستی شود. با این حال همان طور که به آن اشاره کردیم علت جوش جوانی تغییرات سطح هورمون بدن به خصوص در دوره بلوغ است.

زمانی که تستوسترون بیش از حد ترشح شود، جوش‌های جوانی در سنین بلوغ ظاهر می‌شوند.

یکی دیگر از عوامل موثر در ایجاد آکنه ژنتیک است. اگر خانواده شما سابقه مشکلات پوستی مثل آکنه و جوش داشته باشد، احتمال اینکه شما به این مسئله دچار شوید زیاد خواهد بود.

مسئله جنسیت نیز می‌تواند در بروز آکنه تاثیرگذار باشد. به عبارت بهتر زنان بیشتر از مردان به مشکلات پوستی به خصوص آکنه دچار می‌شوند. مواردی مثل دوره قاعدگی، حاملگی و سندرم تخمدان پلی کیستیک می‌تواند در این مسئله تاثیر زیادی داشته باشد.

علاوه بر موارد عنوان شده استفاده بیش از حد از محصولات آرایشی نامناسب، مصرف داروهای خاص مثل داروهای استروئیدی، مصرف سیگار و رژیم غذایی نامناسب نیز در ابتلا به آکنه پوستی موثر خواهد بود.

نکات مهم برای درمان آکنه

بهتر است برای درمان آکنه به یک پزشک متخصص پوست و مو مراجعه نمایید. به یاد داشته باشید که برخی از آن‌ها ممکن است زخم از خود باقی بگذارند، پس تا جایی که امکان دارد از دستکاری و کندن این جوش‌ها بپرهیزید.

درمان آکنه

درمان آکنه توسط پزشک به شدت و نوع آن بستگی دارد. اگر تصمیم به درمان دارید بهتر است صبور باشید، زیرا ممکن است بهبود تا چندین ماه به طول بینجامد.

مراجعه به پزشک برای درمان آکنه

تجویز دارو توسط پزشک متخصص انجام می‌شود. حتی درمان سریع آکنه باز هم حدود دو الی سه ماه به طول می‌انجامد، بنابراین بسیار مهم است که به توصیه‌های پزشک خود توجه داشته باشید. برخی از داروهایی که ممکن است برای شما تجویز شود شامل این موارد خواهد بود:

بنزوئیل پراکسید

این یک داروی ضدعفونی کننده است که می‌تواند به شما کمک کند تا از شر باکتری‌های سطح پوست خلاص شوید. بنزوئیل پراکسید با خواص ضد التهابی خود به از بین رفتن جوش‌های سرسفید و سرسیاه کمک می‌کند. هرچند طریقه مصرف آن به دستور پزشک بستگی دارد.

رتینوئید موضعی

یک داروی موضعی که برای لایه برداری و حذف سلول‌های مرده بسیار موثر است، رتینوئید است. داروهایی مثل ترتینوئین و آداپالن از جمله گزینه‌هایی هستند که ممکن است پزشک شما تجویز کند. طریقه مصرف نیز با توجه به تشخیص و تجویز پزشک صورت می‌گیرد.

آزلائیک اسید

یکی دیگر از داروهایی که برای درمان آکنه استفاده می‌شود (به خصوص برای افرادی که نسبت به بنزوئیل پراکسید حساسیت نشان می‌دهند) آزلائیک اسید است.

این دارو به صورت کرم و ژل وجود دارد. با این حال برخی از عوارض جانبی آن شامل خشکی، قرمزی و خارش پوست صورت است. در چنین شرایطی بهتر است حتما نتیجه را با متخصص پوست و موی خود در میان بگذارید.

آنتی بیوتیک موضعی

برخی از لوسیون و کرم‌هایی که برای درمان آکنه تجویز می‌شود شامل آنتی بیوتیک موضعی هستند که با مصرف یک دوره آن‌ها می‌توانید نتایج بهبود را مشاهده کنید.

قرص آنتی بیوتیک

در صورتی که پزشک تشخیص دهد، ممکن است نیاز باشد که قرص‌های آنتی بیوتیک به همراه داروهای موضعی مصرف شود تا موارد شدید آکنه درمان شود. هرچند این روش برای زنان باردار و مادران شیرده توصیه نمی‌شود.

روش‌های درمان برای آکنه‌های هورمونی

در صورتی که پزشک متخصص تشخیص دهد آکنه از نوع جوش جوانی است یا علت بروز آن تغییرات هورمونی است، از داروهای دیگری مثل کو سپرین دئول استفاده می‌کند. هرچند این دارو عوارض جانبی زیادی دارد؛ به همین دلیل بسیار مهم است که تحت نظر پزشک مصرف شود. علاوه بر آن در شرایطی که هر گونه عوارضی مثل درد در سینه، تغییر خلق و خوی، سردرد و افزایش وزن ناگهانی را تجربه کردید لازم است با پزشک خود تماس بگیرید.

آیا می‌توان از روش‌های غیردارویی برای درمان آکنه استفاده کرد؟

در کنار روش‌های دارویی شیوه‌های غیر دارویی زیادی نیز وجود دارد که برای درمان استفاده می‌شود:

  • استفاده از لایه بردار‌های شیمیایی
  • درمان با فتودینامیک و تاباندن نور بر روی آکنه
  • استخراج کومدون‌ها برای تمیز کردن پوست

به یاد داشته باشید که برخی از روش‌های خانگی برای درمان آکنه و جوش نه تنها مفید نیست بلکه ممکن است باعث عوارض جانبی و حتی تشدید مشکلات پوستی شوند. به همین دلیل بسیار مهم است که قبل از اقدام خودسرانه به یک متخصص پوست و مو مراجعه نمایید.

چگونه می‌توان از بروز آکنه جلوگیری کرد؟

موارد متعددی وجود دارد که باعث می‌شود شما کمتر دچار جوش و مشکلات پوستی شوید. برخی از نکاتی که با رعایت آن‌ها می‌توانید به سلامت پوست خود کمک کنید شامل این موارد است:

  • روزانه دو بار و با استفاده از یک شوینده مناسب پوست صورت را شسته و خشک کنید.
  • از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید و غذاهای چرب و شور را حذف کنید.
  • روزانه به اندازه کافی آب بنوشید.
  • از استرس بر حذر باشید چرا که استرس یک عامل مهم در بروز جوش صورت و آکنه است.
  • تا جایی که امکان دارد از دستکاری ضایعات بپرهیزید.
  • مصرف کرم ضد آفتاب را جدی بگیرید.

در نهایت توصیه می‌شود که برای درمان پوست خود از بهترین متخصص پوست و مو در اصفهان کمک بگیرید.

نویسنده:دکتر مهسا سعیدیان

Related post