آیا رسانه‌های اجتماعی واقعا باعث افسردگی می‌شوند؟

 آیا رسانه‌های اجتماعی واقعا باعث افسردگی می‌شوند؟

آیا رسانه‌های اجتماعی واقعا باعث افسردگی می‌شوند؟ این مفهوم که رسانه‌های مجازی تأثیر منفی بر سلامت روانی دارند، همه جا منتشر شده است. با این حال، محققان طی یک مطالعه جدید درازمدت دریافتند که، این موضوع ممکن است، صحت نداشته نباشد. بدست آوردن تاثیرات احتمالی رسانه‌های اجتماعی برای جوانان آنقدر دشوار است که ممکن است، هر کسی به این نتیجه برسد که تلفن همراه خود را خاموش کند.

برخی از مطالعات نشان داده‌اند، که اعتیاد به رسانه‌های اجتماعی در جوانان ممکن است گسترش یابد. در همین حال، مطالعات دیگر این موضوع را با خواب ضعیف، اعتماد به نفس ضعیف و سلامت روانی بسیار ضعیف مرتبط کرده‌اند. با این حال، تحقیقات جدید اکنون بر این باورند که استفاده از رسانه‌های اجتماعی می‌تواند موجب افسردگی شود.

مطالعات قبلی این ادعا را براساس اندازه گیری‌ها در یک نقطه واحد در زمان انجام داده است، اما این مطالعه جدید یک رویکرد بلند مدت را در بر گرفته است. تیلور هفر، رهبر نویسندگان این مطالعه از دانشگاه بروک در سنت کاتارین، کانادا می‌گوید: “شما باید در طول زمان به بررسی این افراد بپردازید تا نتیجه‌ی استفاده از رسانه‌های اجتماعی و علائم افسردگی بیشتری را پیش بینی کنید.” آنها با استفاده از دو نمونه بزرگ در زمان طولانی، توانستند این فرض را آزمایش کنند.

 

 

 

تأثیر واقعی شبکه‌های اجتماعی بر سلامت روان

این مطالعه بر دو گروه جداگانه‌ی شرکت کنندگان متمرکز بود. یکی از گروه‌ها شامل ۵۹۴ نوجوان در کلاس ششم، هفتم یا هشتم در انتاریو کانادا بود. و گروه دیگر شامل ۱۱۳۲ دانشجوی کارشناسی بود. این تیم، گروه جوانتر را یک بار در سال و به مدت ۲ سال بررسی کرد. آنها همچنین دانش آموزان بزرگتر را برای  ۶ سال به صورت یکبار در سال با شروع تحصیل آنها در دانشگاه مورد بررسی قرار دادند.

سوالات متمرکز بر این بود که چه مقدار از زمانتان را در رسانه‌های اجتماعی در طی روزهای هفته و تعطیلات آخر هفته صرف می‌کنید و همچنین چه مقدار از زمان خود را به فعالیت‌هایی مانند تماشای تلویزیون، ورزش و انجام تکالیف اختصاص داده‌اید.

 

آنها همچنین به علائم افسردگی هم توجه می‌کردند. این محققان برای دانشجویان کارشناسی، علائم افسردگی را با استفاده از مقیاس افسردگی مطالعات اپیدمیولوژیک اندازه گیری کردند؛ و از یک نسخه مشابه اما مناسب تر برای شرکت کنندگان جوانتر استفاده کردند.

در نهایت، محققان این داده‌ها را تجزیه و تحلیل کردند، آنها را نسبت به سن و جنس جدا نمودند.

یافته‌های این مطالعه که در حال حاضر در مجله علمی روانشناسی بالینی منتشر شده است؛ نشان داد که استفاده از رسانه‌های اجتماعی منجر به بروز علائم افسردگی نمی‌شود.

این نتیجه برای هر دو گروه از شرکت کنندگان صادق بود. دانشمندان همچنین دریافتند که در دختران نوجوان، پیش بینی بروز علائم افسردگی در استفاده از رسانه های جمعی بیشتر بود.

هفر اشاره می‌کند که: “دخترانی که در این سن احساس شکست می‌کنند ممکن است به رسانه‌های اجتماعی وارد شوند تا سعی کنند احساس بهتری در خود ایجاد کنند.”

 

کاهش ترس از فضای مجازی

یافته‌های این مطالعه نشان می‌دهد که استفاده بیش از حد از رسانه‌های اجتماعی منجر به افسردگی نمی‌شود. مهمتر از همه، این یافته ممکن است راهی برای ریشه کن کردن ترس عمومی در برابر اثرات فناوری و تکنولوژی‌های روز باشد.

همانطور که هفر توضیح می‌دهد، “وقتی پدر و مادر عنوان‌های مقالاتی مانند: ” افسردگی ناشی از فیس بوک “را بخوانند، این فرض ذاتی بوجود می‌آید که استفاده از رسانه‌های اجتماعی منجر به افسردگی می‌شود. سیاست‌ گذاران اخیرا در حال بحث در مورد راه‌های مقابله با اثرات استفاده از رسانه‌های اجتماعی بر سلامت روان هستند.”

اینترنت همانند دیگر وسایل ارتباطی، می‌تواند نعمت یا نقمت باشد. نوع استفاده از این امکان گسترده و شگفت، سودمندی یا زیانمندی آن را رقم می‌زند. امروزه نوجوانان زیادی به اینترنت دسترسی دارند یا حداقل روش‌های استفاده از آن را به خوبی می‌دانند. تصور کنید نوجوانی با یک دنیا کنجکاوی بر سفره سرشار از تنوع و اطلاعات حاضر شود. در این شرایط طبیعی است که عطش کنجکاوی، وی را به هر سویی خواهد کشاند و تنها وجود پاره ای از قوانین و شرایط محیطی و فردی است که می‌تواند او را از آسیب‌ها و جنبه‌های منفی اینترنت محفوظ دارد.

در مطالعه‌ی حاضر محققان دریافتند که به احتمال زیاد تفاوت در عواملی، مانند: شخصیت نقش مهمی در نحوه‌ی تاثیر رسانه‌های اجتماعی بر سلامت روان دارد. به عنوان مثال: بعضی از جوانان ممکن است انتخاب کنند که از رسانه‌های اجتماعی به عنوان یک ابزار مقایسه منفی خود با دیگران استفاده کنند، در حالی که دیگران ممکن است به راحتی از آن برای برقراری ارتباط با دوستان استفاده کنند.

دانشمندان اکنون نیاز به بررسی انگیزه‌هایی مانند این دارند؛ تا به کارشناسان متولی امور در جوامع، پزشکان و والدین کمک کنند تا بهترین مسیر را در استفاده از تکنولوژی‌های روز به پیش برند.

 

منبع: medicalnewstoday

Related post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *