چگونه از خونریزی بینی یا خون دماغ جلوگیری کنیم؟

 چگونه از خونریزی بینی یا خون دماغ جلوگیری کنیم؟

چگونه از خونریزی بینی یا خون دماغ جلوگیری کنیم؟

خونریزی بینی هنگامی رخ می‌دهد که رگ‌های خونی ظریف و باریک در پوشش داخلی بینی پاره شوند و شروع به خونریزی کنند. در موارد نادر، ممکن خونریزی بینی ناشی از آسیب رساندن به عروق خونی بزرگ در پشت بینی است.

اگر چه خونریزی بینی ممکن است یک عارضه‌ی معمول باشد، اما در مواردی ممکن است به ویزیت یک پزشک نیاز داشته باشد. با این حال، اکثر مردم می‌توانند درخانه خونریزی بینی را متوقف کنند. برای راهنمایی در مورد چگونگی جلوگیری از خونریزی بینی، این مقاله را مطالعه کنید.

درمان خونریزی بینی

هنگام درمان خون ریزی بینی، آرامش خود را حفظ کنید و وحشت زده نشوید. ممکن است احساس کنید خونریزی زیادی دارید، اما معمولا در یک خونریزی بینی دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.

برای متوقف کردن خونریزی بینی، این مراحل را دنبال کنید:

بنشینید و کمی صورت خود را جلو بیاورید و اجازه دهید قطرات خون به بیرون و خارج از دماغ چکه کند. سرتان به سمت بالا و در حالتی بالاتر از قلبتان قرار دهید. به آرامی هرگونه مخاط را از بینی پاک کنید. با انگشت شصت و اشاره خود بخش نرم بینی که پایین تر از بخش استخوانی آن است را بگیرید. همچنان فشار را برای مدت ۵ دقیقه نگه دارید. در طول این مدت از طریق دهان نفس بکشید. پس از ۵ دقیقه بینی را رها کنید. اگر خونریزی متوقف نشده بود، ۵ دقیقه دیگر نگه دارید و دوباره ببینید هنوز خونریزی دارید یا خیر. این روند را تا ۲۰ دقیقه ادامه دهید.

کمپرس سرد یا گذاشتن یک تکه یخ درون پارچه و قرار دادن آن روی بینی التهاب را کاهش می‌دهد و ممکن است، دوباره بینی شما شروع به خونریزی کند. پس از آنکه خونریزی بینی متوقف شد، باید از فعالیت‌هایی که می تواند دوباره موجب خونریزی شود دوری کنید، از کارهایی مانند: گرفتن و فشار دادن بینی یا دست کردن در بینی اجتناب کنید.

متوقف کردن خونریزی بینی در کودکان

خون ریزی دماغ در کودکان

 

کودکان بیشتر در معرض خونریزی بینی هستند، زیرا شاید با دست کردن در بینی خود به بافت داخلی و شکننده بینی آسیب برسانند. والدین یا مراقبان می‌توانند در زمانی که یک کودک دارای خونریزی بینی هستند گام‌های زیر را دنبال کنند:

  • کودک را بنشانید سرش را کمی بالا و به سمت جلو بیاورید و بگذارید خون از بینی او خارج شود. می توانید خون را با یک پارچه تمیز و با رنگ تیره پاک کنید تا خون کمتر دیده شود؛ زیرا برخی کودکان ممکن است از دیدن خون بترسند.
  • بخش نرم و گوشتی بینی که درست زیر غضروف است را پیدا کنید و آن را به حالت نیشگون گرفتن بگیرید. برخی از افراد از گیره‌های ویژه بینی (گیره بینی مخصوص شنا) استفاده می‌کنند. کودک ممکن است این حالت را بهتر از اینکه کسی بینی‌اش را بگیرد، تحمل کند.
  • از تکنیک‌های حواس پرتی مانند: تنظیم یک تایمر، خواندن یک کتاب با صدای بلند، تماشای یک نمایش تلویزیونی یا آواز خواندن در حال گرفتن بینی کودک استفاده کنید. فشار را رها کنید تا ببیند که آیا خونریزی بینی متوقف شده است یا خیر. اگر نه، آن را برای ۵ دقیقه بیشتر نگه دارید.
  • اگر بیش از ۲۰ دقیقه گذشت و خونریزی کودک متوقف نشد؛ حتما او را پیش پزشک ببرید.

سایر داروهای خانگی 

اگر یک فرد دچار خونریزی بینی مزمن باشد، ممکن است نیاز به روش‌های درمان جدی‌تری برای کاهش خونریزی نیاز داشته باشد. محصولاتی که این افراد می‌توانند برای جلوگیری از خونریزی بینی استفاده کنند؛ عبارتند از:

اسپری نئو سینفرین بینی: این اسپری بینی می‌تواند رگ‌های خونی را در بینی منقبض کند و یا آن را سفت کند، که ممکن است به توقف خونریزی بینی کمک کند.

آلژینات کلسیم: آلژینات کلسیم نیز یک درمان خونریزی بینی است. باید برای متوقف کردن خونریزی خود از دستورالعمل‌ آن پیروی کنید.

قبل از استفاده از این درمان‌ها در خانه باید همیشه با پزشک خود در مورد ایمنی این روش‌ها صحبت کنید.

درمان پزشکی خون دماغ

اگر فرد نمی‌تواند با داروهای خانگی در خانه خونریزی بینی خود را متوقف کند، انواع روش‌های پزشکی می‌توانند کمک کننده باشند. این درمان‌ها شامل:

کوتریزاسیون یا سوزاندن زخم: پزشک می‌تواند با استفاده از دستگاه خاصی، حرارت را به عروق خونریزی در بینی اعمال کند. گرما عروق را می‌بندد و خونریزی را متوقف می‌کند.

پانسمان: پانسمان حاوی گازهای پانسمانی خاص یا یک دستگاه بالون مانند است که فشاری بر روی بینی قرار می‌دهد، در نتیجه خونریزی را متوقف می‌کند.

نیترات نقره: یک ماده شیمیایی به نام نیترات نقره می‌تواند رگ‌های خونی را محکم بندد و خونریزی بینی را متوقف کند.

داروهای داخل وریدی: گاهی اوقات پزشک ممکن است داروهایی را برای کاهش خونریزی بیش از حد فرد تجویز کند. آمینوکاپروئیک اسید (Amicar) و ترانگزامیک اسید (Cyklokapron) از آن جمله هستند.

محصولات شریان بند موضعی: یک پزشک ممکن است محصولاتی را معرفی کند که هدفشان کاهش خونریزی بیش از حد یا قطع خونریزی است. در موارد نادر و شدید، ممکن است برای بند آوردن خونریزی یک فرد، جراحی یا بخیه زدن رگ‌های خونی در بینی انجام شود.

خون دماغ

مواردی که باید از آنها اجتناب کرد

یکی از رایج ترین کارهایی که یک مردم برای جلوگیری از خونریزی بینی انجام می دهند، تلاش برای قرار دادن اشیایی داخل بینی است. اگرچه فرو کردن دستمال یا گاز استریل در بینی به نظر می رسد یک ایده خوب باشد، اما این روش ممکن است باعث بروز خونریزی بیشتر بینی شود، زیرا با تحریک بیشتر بافت‌های بینی همراه است. همچنین هنگام خارج کردن آن، منجر به کنده شدن لخته‌های ایجاد شده می شود و ممکن است خونریزی دوباره شروع شود.

بعضی افراد ممکن است سر خود را به سمت عقب بگیرند تا مانع از خروج خون از بینی شوند. این کار می‌تواند سبب ورود خون به گلو شود که در نهایت می‌تواند معده را تحریک کند. و موجب سرفه یا خفگی، به ویژه در کودکان شود. خونی که به داخل معده می رود ممکن است سبب حالت تهوع در فرد شود و به استفراغ منتهی شود.

در عوض بهتر است بنشینید و سرتان را کمی جلوتر بگیرید تا خون به آرامی خارج شود.

علت خونریزی بینی چیست؟

طبق نظر آکادمی پزشکان خانواده آمریکا، شایع ترین علل خونریزی بینی، در معرض هوای خشک یا سرد قرار گرفتن و دست کردن در بینی می‌باشد. سایر علل بالقوه خونریزی بینی عبارتند از:

  • آلرژی
  • مشکلات مزمن سینوسی
  • مصرف کوکائین
  • هموفیلی یا تلانژکتازیا هموراژیک ارثی
  • آسیب به بینی
  • فرو کردن اشیاء به بینی
  • مصرف داروهایی برای رقیق شدن خون مانند: آسپرین، وارفارین (کومادین) یا کلوپیدوگرل (پلاویکس)

در برخی موارد، خونریزی بینی ممکن است نشانه‌ای از فشار خون بالا باشد.

از آنجایی که فشار خون بالا همیشه باعث بروز نشانه‌های دیگر نمی‌شود، مهم است که فشار خون را به طور مرتب بررسی کنید و اگر در طولانی مدت خونریزی بینی ادامه یافت، حتما به پزشک مراجعه کنید.

چه موقع باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر خونریزی بینی شما بیش از ۲۰ دقیقه گذشت و متوقف نشد باید به پزشک مراجعه کنید. یک خونریزی بینی طولانی مدت بدون درمان پزشکی متوقف نخواهد شد.

علائم دیگری که شخص باید به دنبال درمان پزشکی باشد، شامل موارد زیر است:

  • بینی شما شکسته یا شک دارید که ممکن است شکسته باشد.
  • خونریزی بینی که بعد از یک تصادف رانندگی یا سقوط رخ می‌دهد.
  • رنگ پریدگی، عرق کردن، احساس ضعف، ناشی از از دست دادن خون .
  • خونریزی از دهان

حدود ۱۰٪ خونریزی‌های بینی به مداخله پزشکی نیاز دارند. بیشتر احتمال دارد که کودکان و سالمندان نیاز به ویزیت پزشک داشته باشند. اگر یک فرد مبتلا به خونریزی بینی مکرر باشد، بهتر است حتما به پزشک مراجعه کند. خونریزی بینی مزمن گاهی اوقات ممکن است نشانه‌ای از وجود یک وضعیت پزشکی پیش زمینه برای یک بیماری دیگر باشد.

خلاصه

خونریزی بینی ممکن است نگران کننده باشد، اما معمولا افراد می‌توانند در خانه آن را درمان کنند. اگر پس از ۲۰ دقیقه مراقبت در منزل، خونریزی بینی متوقف نشد، حتما به پزشک مراجعه کنید. افرادی که دچار خونریزی مکرر بینی می شوند هم حتما باید به پزشک مراجعه کنند زیرا ممکن است این خونریزی نشانه ای از یک مساله ی اساسی تر باشد.

منبع: medicalnewstoday

Related post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *